NIŠTA OD DRŽAVNOG TELEKOMA

Odašiljači i veze će upravljati državnom optičkom mrežom

11.04.2013 u 15:20

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici predložila da javno poduzeće Odašiljači i veze bude upravitelj mreže svjetlovodne infrastrukture u tvrtkama u vlasništvu države.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić podsjetio je kako je projekt objedinjavanja svjetlovodne infrastrukture u tvrtkama u vlasništvu RH pokrenut u siječnju, a u međuvremenu je Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija izradio model upravljanja i za upravitelja predložio Odašiljače i veze.

Sadašnja duljina svjetlovoda je 8400 kilometara, vrijednost imovine je 1,4 milijardi kuna, a na svjetlovodnoj infrastrukturi rade 283 zaposlena, dok su prihodi od iznajmljivanja lani iznosili 24,4 milijuna kuna.

Za upravljanje tom infrastrukturom izabran je model upravitelja mreže jer se ne mijenja vlasnička struktura, nego upravitelj aktom države dobiva mandat za objedinjavanje i upravljanje viškom infrastrukture državnih tvrtki, rekao je Hajdaš Dončić.

Takav model će državi omogućiti podizanje konkurentnosti na veleprodajnom tržištu usluga i jednostavniju i bržu provedbu projekta, a javnim tvrtkama sinergiju i optimiranje ulaganja i održavanja infrastrukture, smanjivanje troškova i fokusiranje na primarnu djelatnost, ocijenio je Hajdaš Dončić.

Projekt ne uključuje stvaranje državnog telekom operatora, ni pružanje usluga krajnjim korisnicima, niti preuzimanje upravljanja nad dijelom kapaciteta koji javne tvrtke koriste za vlastite potrebe, naglasio je ministar.