china first

Od nakita do crijeva za kobasice: Ivanka Trump ima velike poslovne planove u Kini

12.11.2018 u 20:59

Bionic
Reading

Nova odobrenja kineske države o zaštiti brenda Ivanke Trump, koja je sa suprugom Jaredom Kushnerom lani zaradila više od 80 milijuna dolara, uz sumnje u mogući sukob interesa njezina oca, američkog predsjednika, u trgovinskom ratu s Kinom predstavljaju i odličnu startnu poziciju odluči li Ivanka iz politike ponovo ući u poduzetništvo

Niti četiri mjeseca nakon što je kći američkog predsjednika Ivanka Trump objavila da se prestaje baviti biznisom i da će se posvetiti političkom radu kineska država odobrila je zaštitu njezina brenda na 16 novih proizvoda, objavila je ovih dana američka nevladina organizacija CREW (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington) koja se bavi pitanjima odgovornosti i etike u američkoj politici. Među proizvodima koji će nositi zaštićeni brend Ivanke Trump nalaze se nakit, vjenčanice, cipele, ručne torbice, što je u skladu s modnim biznisom kojim se bavila, ali i proizvodi poput aparata za glasanje na izborima, crijeva za kobasice, kao i brend domova za njegu starijih osoba, što je vrlo daleko od poznatih interesa Trumpove starije kćeri.

Ovo nije prvi put da kineske vlasti odobravaju zaštitu brenda Ivanki Trump, no 16 novih žigova najveći je broj takvih odluka tijekom jednog mjeseca dosad. Poslovne veze Ivanke Trump i Kine izvor su kontroverzi i sumnji još iz razdoblja prije nego što je njezin otac Donald Trump izborio pobjedu na predsjedničkim izborima. Jedna od glavnih Trumpovih poruka tijekom izborne kampanje bila je ta da će u Ameriku vratiti radna mjesta koja su, zahvaljujući prihvatljivijoj cijeni radne snage i liberaliziranoj međunarodnoj trgovini, u proteklih nekoliko desetljeća iz Sjedinjenih Američkih Država otišla u države poput Meksika ili Kine. Vrlo je neugodna stoga bila informacija koju su iskopali američki mediji - ona da proizvodi koje pod svojim imenom prodaje Ivanka Trump (a i oni koje je prodavao Donald Trump) dolaze i iz kineskih tvornica.

Dolaskom na poziciju predsjednika Donald Trump je kćer i njezina supruga Jareda Kushnera imenovao svojim savjetnicima u Bijeloj kući. Ivanka Trump već je tada odustala od operativnog vođenja kompanije te je tu ulogu preuzela Abigail Klem, koja je u Ivankinoj kompaniji radila od 2013. Kao i odluka njezina oca koji je upravljanje svojom kompanijom i bogatstvom prepustio sinovima Ericu i Donaldu Junioru - umjesto da u skladu s običajem prenese vlasništvo na neovisnu zakladu kako bi spriječio sukob interesa - Ivankin potez se također mogao tumačiti kao mjera kojom je zapravo željela očuvati biznis distanciravši se od njega.

U svjetlu činjenice da se njezina roba proizvodi u Kini dok njezin otac zagovara američku proizvodnju, ali i puno više zbog neprihvatljivih stavova njezina oca prema ženama, o čemu su isplivale informacije tijekom kampanje, već i prije selidbe Ivanke u Washington u SAD-u bili su aktualni pozivi na bojkot njezina brenda. Kako se Ivanka uvijek promovirala kao zagovarateljica jače i veće uloge žena u biznisu i kako se nije suprotstavila ocu Donaldu u slučajevima njegova omalovažavanja žena, dio javnosti je zbog tog licemjerja pozvao na bojkot njezine robe i trgovačkih kuća koje ju prodaju. Prepuštanjem vodeće uloge u kompaniji drugoj osobi Ivanka je, lako moguće, pokušala stvoriti distancu između tvrtke i sebe kako bi tvrtku i brend udaljila od kontroverzi.

  • +10
Ivanka Trump i Jared Kushner u šetnji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No već u veljači 2017. lanac luksuznih robnih kuća Nordstrom objavio je da neće nabavljati novu robu Ivanke Trump, a u međuvremenu su razlaz s njom objavili i neki drugi trgovci, poput internetske trgovine jet.com te lanci Gilt i Hudson Bay. Dobar dio trgovačkih kuća koje još nude robu s markom Ivanke Trump, poput Amazona, Macy'sa ili Bloomingdale'sa, tu robu prodaju sa znatnim popustom iako postoji i nekolicina trgovaca koji kažu da bi, s obzirom na čvrstu podršku koju Trump ima među dijelom američkih građana, gašenje njezine kompanije moglo značiti da će ostatak robe zapravo moći nuditi uz visoku maržu. Kako se radi(lo) o privatnoj kompaniji, brojke o prodaji nisu bile javno dostupne, no podaci do kojih su uspjeli doći analitičke kuće i američki mediji za razdoblje od sredine prošle do sredine ove godine govorili su o padu od gotovo 50 posto u internetskoj prodaji Ivankina brenda.

Najnovije odobravanje zaštite brenda Ivanke Trump u Kini samo je posljednji u nizu sličnih sumnjivih odnosa Kine i SAD-a. U svibnju ove godine Kina je Ivankinoj kompaniji odobrila zaštitu brenda na pet proizvoda, poput dekica za bebe, otirača za kupaonice i još neke tekstilne proizvode. Sasvim slučajno, upravo u tom tjednu Donald Trump je najavio da će ukinuti zabranu izvoza iz SAD-a zbog koje je prijetio bankrot kineskoj kompaniji ZTE, velikom proizvođaču mobitela.

  • +4
Ivanka Trump Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Njegova najava je, naravno, izazvala salvu kritika o mogućem sukobu interesa jer Trump od samog početka mandata redovno proziva Kinu kao glavnog krivca za trgovinski nesrazmjer između dvije zemlje, u kojem Trump vidi nemoć američke ekonomije. Odobrenja zaštite brenda, koja je Ivanka Trump dobila u svibnju, zatražena su samo dva mjeseca ranije, dok je za najnovijih 16 proces trajao još od 2016. Prošle godine Ivanka je od Kine dobila odobrenje žiga za tri proizvoda istog dana kad je imala službenu večeru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Ivanka se počela baviti biznisom sredinom prošlog desetljeća, kad je u obiteljskoj kompaniji The Trump Organization postala potpredsjednicom za razvoj i preuzimanja. Načelno, matično poslovanje kompanije je kupnja i gradnja nekretnina, no dobar dio prihoda obitelj ostvaruje i kroz prodaju vlastitog brenda Trump, koji je tada još uvijek imao uglavnom imidž luksuza. Ivanka Trump je 2007. pokrenula vlastitu liniju nakita, a nekoliko godina nakon toga posao je proširila i na modu, modne dodatke te kozmetiku.

  • +15
Ivanka Trump Izvor: Reuters / Autor: ISSEI KATO

Mada sada kao očeva savjetnica u Bijeloj kući ne prima nikakvu naknadu, Ivanka i dalje sasvim solidno zarađuje. Sredinom ove godine američki mediji su objavili da su Jared i Ivanka tijekom 2017. zaradili više od 80 milijuna dolara. Veći dio toga prihodi su Jareda Kushnera iz vlasničkih udjela u nekretninskom carstvu njegove obitelji, koje je, slično kao i u slučaju Donalda Trumpa, stvorio njegov otac.

No Ivanka je prema tim podacima od vlastitog brenda lani zaradila pet milijuna dolara, a još 3,9 milijuna stiglo joj je na ime udjela koji drži u Trump International Hotelu. Dodatna dva milijuna Ivanki su stigla iz matične obiteljske tvrtke Trump Organization. Uz to, primila je gotovo 300 tisuća dolara predujma za knjigu, što je proslijedila dobrotvornim organizacijama.

  • +8
Melania i Ivanka Trump u Izraelu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prema analizi dnevnog lista Washington Post, vrijednost imovine Jareda Kushnera krajem 2017. kretala se između 179 i čak 735 milijuna dolara (dokumenti na temelju kojih se radila analiza ne sadrže točne iznose, već stavke s rasponima za pojedine vrste prihoda i imovine), dok se Ivankino osobno bogatstvo procjenjivalo na između 55,3 i 75,6 milijuna dolara.

Dosadašnji potezi i politika Donalda Trumpa pokazuju da kontroverzni milijarder vidi vođenje države manje-više isključivo kao polugu za biznis i bogaćenje. Ako je suditi prema njegovoj poduzetničkoj povijesti, svoju će sadašnju poziciju i privilegije koje stižu s njom barem dijelom pokušati iskoristiti kako bi sebi ili svojoj obitelji stvorio još bolji put prema budućem dodatnom bogaćenju. Iako je Ivanka Trump službeno napustila svijet biznisa, poznato je da s političkom pozicijom dolazi i utjecaj koji ima iznimno veliku ulogu i u svijetu gospodarstva. Startna pozicija s koje bi Ivanka Trump mogla krenuti, odluči li u bilo kojem napustiti svijet politike i vratiti se biznisu, bit će odlična.