uvođenje eura

Od četvrtka se može po početni paket hrvatskih eurokovanica; evo gdje se može kupiti i koliko

30.11.2022 u 09:30

Bionic
Reading

Od 1. prosinca u bankama, Financijskoj agenciji i Hrvatskoj pošti hrvatski građani će moći nabaviti dva početna paketa eurokovanica po jednoj transakciji, priopćili su iz Hrvatske narodne banke (HNB)

Početni paket sadržava 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u svim apoenima i vrijednosti od 13,28 eura, a za jedan početni paket eurokovanica potrošač će plaćati iznos od 100,00 kuna, navodi se na službenim stranicama Hrvatske narodne banke (HNB).

Tako pribavljenim kovanim novcem građani će se moći koristiti za plaćanja u zemlji i u inozemstvu tek od 1. siječnja 2023.

Kovani novac eura i centa koji na naličju ima hrvatske nacionalne simbole tek će na dan uvođenja eura postati zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ostatku europodručja.

  • +5
Hrvatske eurokovanice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Euro.hr

'Osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni su segmenti uvođenja eura. Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav. Trenutno, ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatsko'j, izjavio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.