opskrbljivači snižavaju cijene

Od 1. travnja pojeftinjuje plin

31.03.2020 u 15:36

Bionic
Reading

S početkom travnja pojeftinjuje plin za kućanstva, pri čemu najveći hrvatski opskrbljivač Gradska plinara Zagreb-Opskrba cijene smanjuje za 5,3 posto

Prije 20-ak dana Gradska plinara Zagreb-Opskrba izvijestila je o odluci o smanjenju cijene plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom za 5,3 posto u odnosu na dosadašnju cijenu, a ta se odluka od 1. travnja ove godine primjenjuje na sve korisnike u obvezi javne usluge na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb i Gradske plinare Bjelovar.

Tako će kućanstva na području Zagreba od sutra plin plaćati po cijeni od 0,2367 kuna po kilovatsatu (kWh), što je 5,3 posto manje u odnosu na dosadašnjih 0,2499 kuna po kWh (sve su cijene bez PDV-a, koji za plin iznosi 25 posto). Ti se podaci odnose na cijenu u najčešćem tarifnom modelu (TM2 - s godišnjom potrošnjom od 5.000 do 25.000 kWh), a uz iznos po potrošnji građani plaćaju i fiksnu mjesečnu naknadu koja i nadalje iznosi 14 kuna (bez PDV-a).

Podaci GPZ-a izraženi u prostornim metrima pokazuju da će u tom modelu, u kojem se nalazi oko 80 posto kućanstava, od sutra plin plaćati po cijeni (s PDV-om) od 2,87 kuna po kubiku, što je 16 lipa manje od dosadašnjih 3,03 kune. Uzme li se u obzir prosječno kućanstvo s potrošnjom od 1.000 prostornih metara, godišnja će ušteda iznositi oko 160 kuna - do sada su godišnje (s PDV-om) plaćali 3.224 kune, a po novome će 3.065 kuna, doznaje se u GPZ-Opskrbi, iz koje napominju da, u slučaju nešto veće potrošnje, cijene mogu biti niže i oko 200 kuna.

Takvu uštedu, od oko 160 odnosno 200-tinjak kuna na godišnjoj razini, mogu očekivati i kućanstva na području Bjelovara, kojima je opskrbljivač također GPZ-Opskrba.

Iz najvećeg su opskrbljivača danas zamolili i svoje potrošače na području Zagreba i Bjelovara, a njih je 300-tinjak tisuća, da sami očitaju (crna polja) i dojave stanje plinomjera s 1.travnjem.

'Kako bi imali potpunu kontrolu nad svojim troškovima, molimo potrošače GPZ-Opskrbe, osim zgrada i kuća koje su dobile markicu da su privremeno neuporabljive ili neuporabljive do mjere da se ne mogu koristiti, da samostalno očitaju stanje na plinomjerima (crna polja) te da isto stanje dojave Gradskoj plinari Zagreb-Opskrbi od 1. do 15. travnja', navode u priopćenju.

Pritom potrošače mole da za dojavu stanja plinomjera isključivo koriste web-stranice GPZ-Opskrba (http://www.gpz-opskrba.hr). besplatne web ili mobilne aplikacije "moj račun" (za što je potrebna registracija), da to dojave telefonski, ili putem e-pošte (ocitanja@plinara-zagreb.hr).

I ostali opskrbljivači snižavaju cijene

I ostali opskrbljivači plina na hrvatskom tržištu s početkom travnja snizit će cijene plina za kućanstva, a samo smanjenje, kao i nove cijene, ovise od opskrbljivača do opskrbljivača te se, prema informativnim podacima s internet stranice Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) kreće od 40-ak do oko 200 kuna.

Kućanstva cijenu po kojoj će plaćati plin od početka travnja mogu naći na internet stranicama svojih opskrbljivača, a na aplikaciji HERA-e "iPlin" (informator za kupce plina kategorije kućanstva koji koriste opskrbu u obvezi javne usluge) mogu vidjeti i koliko će uštedjeti s obzirom na nove i stare cijene plina.

Pojeftinjenje plina posljedica je smanjenja veleprodajne cijene plina. Naime, nakon što je u prvoj polovini veljače ove godine Upravno vijeće HERA-e donijelo odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja ove do 31. ožujka 2021., opskrbljivač na veleprodajnom tržištu - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je dodatno smanjio cijene.

HERA je 10. veljače utvrdila veleprodajnu komponenta krajnje cijene plina za kućanstvo, odnosno referentna cijena plina u iznosu 0,1924 kn/kWh, što je smanjenje referentne cijene plina za 3,07 posto, a u konačnici bi vodilo smanjenju cijene plina za kućanstva za jedan posto.

No, nekoliko dana poslije HEP izvijestio da je u odnosu na tu odluku HERA-e za 3 posto, dodatno snizio veleprodajnu cijenu za 5,1 posto, čime ukupno smanjenje veleprodajne cijene iznosi 8,1 posto u odnosu na važeću cijenu.

HEP je tako opskrbljivače u obvezi javne usluge izvijestio da veleprodajna cijena plina za razdoblje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2021. godine iznosi 0,1825 kn/kWh.

Na tu se veleprodajnu cijenu dodaju i troškovi distributera i opskrbljivača, odnosno trošak distribucije plina te trošak opskrbe plinom, a koji se sastoji od varijabilnog iznosa naknade i iznosa fiksne mjesečne naknade za opskrbu plinom.

Niža veleprodajna cijena plina koju je utvrdio HEP omogućila je i opskrbljivačima u obvezi javne usluge da dodatno smanje prodajnu cijenu plina za kućanstva.

HEP ima i svoju tvrtku koja se bavi opskrbom plinom, HEP Plin, sa sjedištem u Osijeku, a najavio je i da će tim kupcima od početka travnja cijena trebala biti manja za 5,2 posto u odnosu na dosadašnju cijenu. To bi kupcu s prosječnom godišnjom potrošnjom od 15.000 kWh, trošak za plin na godišnjoj razini smanjilo za 243 kune, računica je koju su u veljači iznijeli iz HEP-a.