europska komisija

Očekivanja za hrvatskog gospodarstvo poboljšana, očekuje se val zapošljavanja

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2020 14:20
  • Objavljeno 28.05.2020 u 14:20
Europska komisija - ilustracija

Europska komisija - ilustracija

Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Kenzo TRIBOUILLARD

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana su u svibnju zahvaljujući popuštanju mjera suzbijanja epidemije koronavirusa a poslovni čelnici predviđaju i da će zapošljavati više radnika, pokazalo je u četvrtak izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u svibnju za 6,7 bodova u odnosu na rekordno nisku vrijednost u prošlom mjesecu, dosegnvši 79 bodova. Zadržao se ipak znatno ispod dugoročnog prosjeka od 100 bodova.

U travnju potonuo je na najnižu razinu otkada je EK počela objavljivati podatke za Hrvatsku, budući da su od prvog do zadnjeg dana na snazi bile mjere suzbijanja epidemije koronavirusa. Mjere su posebno teško pogodile raspoloženje u uslužnom i maloprodajnom sektoru.

U svibnju vlada je počela ublažavati mjere, što je ohrabrilo poslovne čelnike u svim sektorima.  Najsnažnije je poboljšano raspoloženje u industriji, iskazano u rastu indeksa za 9,7 bodova. Slijede uslužni i građevinski sektor čiji su indeksi porasli 5,5 odnosno 5,8 bodova.  Potrošači su također iskazali veći optimizam, koji se očitovao u rastu indeksa za 4,5 bodova. 

Najskromnije poboljšanje zabilježeno je u sektoru maloprodaje čiji je indeks porastao 3,8 bodova. Poslovni čelnici očekuju i da će pojačano zapošljavati u predstojećem razdoblju, što se iskazalo u rastu indeksa EEI za 9,5 bodova u odnosu na rekordno nisku razinu u travnju, na 85,9 bodova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!