stupa na snagu 1. siječnja

Novi zakon o grijanju svakog će stanovnika Njemačke koštati 45.000 eura!

19.12.2023 u 11:07

Bionic
Reading

Novi Zakon o energiji u zgradama (zakon o grijanju) u Njemačkoj će stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine. Njemački mediji navode da zbog ovog zakona na veće troškove mogu računati vlasnici nekretnina, ali i oni koji žive u unajmljenim stanovima

Kako pišu njemački mediji, za Habeckov zakon o grijanju svaki građanin mora platiti 45.000 eura. Kad je riječ o troškovima kontroverznog Zakona o grijanju (GEG), vlada je otišla predaleko, pišu njemački mediji.

U zakonu je ministar gospodarstva Robert Habeck (54, Zeleni) naveo takozvane “troškove ispunjenja” za potrošače od ukupno 130 milijardi eura sve do 2045., prenosi Fenix Magazin.

Ali to je očito daleko premalo, kažu trenutni izračuni iz jednog velikog njemačkog grada.

Zakonom o obnovljivim izvorima grijanja (njem. Gebäudeenergiegesetz – GEG), također poznatim kao zakon o grijanju, Njemačka želi pokrenuti energetsku tranziciju u građevinskom sektoru. Osim toga, treba ojačati zaštitu klime i smanjiti ovisnost o uvozu fosilne energije, navode njemački mediji.

Ovaj zakon ne ide na ruku onih koji žive u najmu jer vlasnici zgrada na njih mogu prenijeti dio troškova za novi sustav grijanja.

Najmoprimci snose dio troškova

Važne točke zakona o grijanju su odredbe što vlasnici moraju učiniti u novim i postojećim zgradama, koje vrste grijanja subvencionira država te kako i što učiniti ako se postojeći sustav grijanja pokvari. Međutim uloga onih koji plaćaju najam je u ovom slučaju zanemarena, jer i oni će morati snositi dio troškova.

Kako navode njemački mediji, vlasnici nekretnina mogu prenijeti dio svojih troškova na najmoprimce. Prema zakonu o grijanju, najmoprimci bi trebali biti zaštićeni od prekomjernog poskupljenja najma.

Zakon jasno propisuje sljedeće

Iznajmljivači trebaju ulagati i modernizirati nove sustave grijanja, a ubuduće će moći izdvojiti do 10 posto troškova modernizacije. Međutim od tog iznosa se moraju odbiti državna sredstva. Ako stanodavci ne iskoriste nikakva sredstva, naknada za modernizaciju može iznositi samo osam posto. Namet za modernizaciju također je ograničen na 50 centi mjesečno po kvadratnom metru.

Zakonodavac je također donio dodatne odredbe za situaciju u kojoj se vlasnik i dalje oslanja na grijanje na plin. Najmoprimci tada snose samo troškove potrošenog plina do iznosa koji bi nastao za odgovarajuću potrošnju energije koristeći prosječnu cijenu električne energije podijeljenu s 2,5. Time se žele zaštititi najmoprimci od naglog rasta cijena plina.