prijelog je vani

Javni bilježnici poskupljuju 25 posto, neke usluge idu gore i do 10 puta!

10.08.2023 u 10:00

Bionic
Reading

Iz Ministarstva pravosuđa ovih dana u e-savjetovanje pušten niz zanimljivih dokumenata, među kojima i prijedlog prema kojem bi javnobilježničke usluge koje koristi najveći broj građana u rujnu trebale poskupjeti prosječno 25 posto

Neke 'ekstra-usluge' poput deponiranja novca izvan javnobilježničkog ureda pritom će se plaćati i deset puta više nego dosad, javlja Večernji list.

Uz pravilnik nije ponuđeno formalno obrazloženje, no priložen je 'Sažetak', u kojem se navodi da se javnobilježničke tarife mijenjaju kako bi se 'revidirao sustav nagrada za najčešće javnobilježničke radnje i proširio obuhvat prava javnih bilježnika na naknadu troškova nastalih u vezi s obavljanjem navedenih radnji'.

Ministarstvo ističe kako su se nadležnosti javnih bilježnika znatno proširile, zbog čega se javnobilježnički uredi moraju 'jače angažirati prema strankama' pa više cijene javnobilježničkih usluga ne zovu poskupljenjem, nego 'uravnoteženjem'. Za četvrtinu će od rujna biti skuplje usluge javnih bilježnika kod upisa u zemljišne knjige, koji se od veljače odvijaju isključivo elektroničkim putem i moraju ići preko bilježnika.

Podnošenje prijedloga javnim su bilježnicima do sada plaćali 10,64, a ubuduće će ga plaćati 13,30 eura jer je naknada za to s osam podignuta na 10 bodova. Isti broj bodova nosit će i upis etažiranja, povezivanje zemljišne knjige s knjigom položenih ugovora i sl., a za isti se postotak dižu i naknade za druge radnje vezane uz elektronički upis u zemljišne knjige, piše današnji Večernjak.