TRŽIŠTE CIGARETA

Novi sustav poreza pogodit će proizvodnju

11.03.2009 u 08:32

Bionic
Reading

Novi sustav oporezivanja svih skupina cigareta imat će trenutne i dugoročne negativne posljedice na domaću proizvodnju i obradu duhana, ali i na rast neoporezovane potrošnje te na rizike u budžetskim prihodima, smatraju u jedinom domaćem proizvođaču cigareta, rovinjskom TDR-u, članu Adris grupe.

Vlada je, naime, s jučerašnje sjednice Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o posebnom porezu na duhanske proizvode, kojim se, uz ostalo, predviđa izjednačavaje trošarina na sve vrste cigareta od sredine ove godine.

U komentaru predsjednika Uprave TDR-a Davora Tomaškovića navodi se da TDR nije upoznat s današnjom Vladinom odlukom, ali da im je poznato kako se radilo na izmjenama zakona, koji je stupio na snagu prije nepuna tri mjeseca, a kojim se ukida već prihvaćeno jednogodišnje razdoblje prilagodbe trošarinskom sustavu Europske unije.

'Poznato nam je također da je riječ o korjenitoj promjeni dosadašnjeg sustava, a u smislu uvođenja jedinstvenog načina i visine oporezivanja svih skupina cigareta. To znači da rastu porezna opterećenja na niže cjenovne skupine koje su danas u cijelosti ili pretežito domaćeg podrijetla, a smanjuje se porez na sve uvozne i visokocjenovne skupine', navode iz TDR-a.

'Već sada je očigledno da će to imati i trenutne i dugoročne negativne posljedice na domaću proizvodnju i obradu duhana, selo i seljaka, na socijalno najosjetljiviju skupinu potrošača, ali, jednako tako, i na rast neoporezovane potrošnje, te na rizike u budžetskim prihodima', ocjenjuje se u komentaru čelnog čovjeka TDR-a.

Prema prijedlogu izmjena Zakona o posebnom porezu na duhanske proizvode koje je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru, Hrvatska će sredinom ove godine izjednačiti trošarine na sve vrste cigareta - od 1. lipnja trošarina će za sve cigarete iznositi 180 kuna na tisuću komada cigareta i proporcionalni porez 30 posto od maloprodajne cijene.

Od početka ove godine na snazi je Zakon koji je prepolovio razlike u trošarinama s obzirom na skupine cigareta (A, B i C), a bilo je planirano da se od početka iduće godine ta razlika u potpunosti ukine.

No, kako je Europska komisija razlikovanje koje još uvijek postoji ocijenila neprihvatljivim i diskriminirajućim za razne proizvođače Saboru su upućene predložene izmjene kojima bi se razlike potpuno ukinule sredinom ove godine.

Tako bi sadašnji sustav trošarina - 175 kuna na tisuću cigare iz skupine A, 197 kuna na kategoriju B, te 310 kuna iz skupine C, te proporcionalni posebni porez od 30 posto na maloprodajnu cijenu, bio na snazi do početka lipnja.

Od 1. lipnja na sve tri skupine trošarina bi bila 180 kuna na tisuću cigareta ili 3,6 kuna po kutiji cigareta, a proporcionalni porez ostao bi 30 posto od maloprodajne cijene.

Od početka iduće godine specifični bi se posebni porez povećao na 225 kuna na tisuću komada cigareta, a proporcionalni ostao 30 posto maloprodajne cijene.