nema sankcija

Gazprom Španjolskoj otpremio prvu pošiljku LNG-a iz pogona na Baltiku

25.03.2024 u 12:42

Bionic
Reading

Ruski plinski div Gazprom otpremio u Španjolsku prvu pošiljku ukapljenog plina (LNG) iz pogona Portovaja na Baltiku, pokazali su u ponedjeljak podaci LSEG-a

Ukapljeni plin utovaren je na brod Cool Rover iz plutajućeg terminala za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) Maršal Vasilevskij i iskrcan je u terminalu kompanije Enagas u španjolskoj luci Huelva, pokazali su podaci.

Gazprom i Portovaja LNG nisu odgovorili na upit Reutersa da kometiraju tu informaciju.

Zapadne sankcije Rusiji ne obuhvaćaju ukapljeni plin, podsjeća Reuters.

Gazpromov pogon u Portovaji, u lenjingradskoj regiji, srednje je veličine, godišnjeg kapaciteta od 1,5 milijuna metričkih tona. Pušten je u rad u rujnu 2022. i lani je izvezao 1,4 milijuna tona ukapljenog plina, uglavnom u Tursku i Grčku, a tri pošiljke otpremili su i u Kinu.

Ruski izvoz ukapljenog plina u Europu pao je lani za 1,9 posto, na 15,8 milijuna metričkih tona. Izvoz u Aziju smanjio se pak za 11 posto, na 14,9 milijuna tona, pokazuju podaci LSEG-a.

Ukupni ruski izvoz LNG-a pao je za šest posto, na 31 milijun tona, zbog planiranih popravaka u postrojenjima tijekom ljeta. U prosincu dosegnuo je pak rekordna 3,2 milijuna tona, uključujući 1,9 milijuna tona iz projekta Yamal.

Udio ruskih isporuka LNG-a u "prijateljske" zemlje iznosio je lani 21,3 posto, u usporedbi s 15,4 posto u 2022, naveo je početkom godine u prezentaciji ministar energetike Nikolaj Šulginov, prema izvješću novinske agencije TASS.

Udio izvoza ukapljenog plina u "neprijateljske" zemlje iznosio je pak 78,7 posto, u usporedbi s 84,6 posto u 2022. godini, naveo je ministar Šulginov.

Prema podacima Gazproma i izračunima Reutersa, Rusija je 2022. Europi plinovodima isporučila ukupno oko 63,8 milijardi kubičnih metara plina. U 2023. isporuke su potonule na samo 28,3 milijardi kubičnih metara.