TURISTIČKO TRŽIŠTE

Nova Uniline grupa s potencijalom od oko 70 milijuna eura prometa godišnje

08.02.2023 u 17:15

Bionic
Reading

Uniline grupa nova je poslovna formacija na hrvatskom turističkom tržištu koju čine četiri društva iz sastava pulske turističke agencije Uniline, a potencijal grupe je oko 70 milijuna eura prometa godišnje s planom da u idućih par godina dostigne 100 milijuna eura, rekao je u srijedu predsjednik uprave te grupe Boris Žgomba

Četiri društva koji čine grupu poslovat će kao zasebna, a to su agencija Uniline koja se bavi incomingom (dolascima turista), online agencija E-Tours za poslovna putovanja i prodaju avio karata, Uniline Mobility za prijevoznički i rent a car segment te Amarin, Unlineova tvrtka osnovana prije 17 godina koja će se u grupi baviti upravljanjem, razvojem i akvizicijama.

"Agencija Uniline nakon gotovo 30 godina rada odlučila se za promjene osnivanjem grupe koja će kao krovni holding strateški upravljati s četiri društva s ciljem većih sinergijskih učinaka, lakšeg poslovanja i boljeg razvoja. To je i nova faza za kompaniju koja se poklapa s novim trendovima u turizmu, poput održivosti i korištenja novih tehnologija u svim segmentima ponude te personaliziranih usluga", rekao je Žgomba na medijskom predstavljanju grupe.

Kazao je i da je tvrtka zadnje tri godine u poslovanje, akvizicije, zapošljavanje, razvoj poslovanja s naglaskom na informatizaciju i novi sustav uložili oko pet milijuna eura.

"Likvidna smo kompanija i vjerujemo da ćemo s grupom, koja ukupno zapošljava 150 do 160 ljudi, ostvarivati i bolje poslovne rezultate, koji su za Uniline za 2022., iako još nisu kompletirani, bili dobri i blizu onima iz 2019. U 2023. bi to mogli sustići ili i premašiti", rekao je Žgomba.

Uniline će se i kao dio grupe nastaviti baviti incomingom iz Hrvatske, Europe i prekooceanskih tržišta, posebice iz Južne Amerike.

Veliki segment im je i sport u suradnji sa sportskim savezima i HOO-om, dok je za Amarin kazao da će se kao članica grupe baviti razvojem i akvizicijama, pa i upravljanjima smještaja.

Nove akvizicije pak planiraju u sklopu E-Toursa i Uniline Mobilityja, pri čemu nije navodio detalje.

Za E-Tours njezin predsjednik uprave Zoran Šašić naglasio je da je 2022. imala bolje rezultate nego 2019., čemu je pridonijela ogromna potražnja za poslovnim i korporativnim putovanjima te avio kartama u drugom dijelu godine, nakon dvije godine pandemijskog zastoja.

S obzirom da je Uniline od 2010. franšizer najveće međunarodne rent a car grupe Europcar, to se nastavlja u sklopu Uniline Mobilityja, čiji je predsjednik uprave Dean Filipović naglasio da za 2022. očekuju izvrsne rezultate i rekordnu dobit u svih deset godina rada.

"Jednostavno je. Lani se dogodila ogromna potražnja, a ponuda raspoloživih rent a car automobila je bila mala zbog problema u auto industriji i dobro nam je išlo. U 2023. planiramo vozni park od oko tisuću vozila, a za 2024. ako ne bude iznenađenja oko dvije tisuće", dodao je Filipović.

Sva trojica su na predstavljanju grupe istaknula i problem otkazivanja letova velikih avio kompanija prema Hrvatskoj ove godine, poput British Airwaysa, LOT-a, TAP-a i drugih, što je Šašić označio i "neuobičajenim" jer je potražnja za letovima konstantno veća od ponude.