SPORNI LEASING

Nova Ljubljanska banka krahirala u Hrvatskoj

Bionic
Reading

Premda je Hrvatska narodna banka čvrsto zatvorila vrata Novoj Ljubljanskoj banci za ulazak na hrvatsko bankarsko tržište dok se ne riješi pitanje oštećenih štediša Ljubljanske banke, NLB se preko leasing tvrtki aktivno bavila kreditiranjem biznisa s nekretninama. No poslovanje u Hrvatskoj, po svemu sudeći, upalo je u probleme, što je u centrali u Ljubljani izazvalo veliku nervozu jer se i sama bori s manjkom kapitala

Službeno, Optima leasing, u kojem je NLB leasing suvlasnik s Compositio grupom (bivši Spectator) Gorana Crnčevića i slovenskim Matmar Lineom, prošlu godinu završio je s uvjerljivo najvećim gubitkom među svim leasing društvima od 72,6 milijuna kuna, no neslužbeno se gubici  procjenjuju na višestruko veće iznose.

S NLB-om se povezuje i OL Nekretnine čiji je predsjednik NO-a Borut Simonič, inače šef slovenskog NLB leasinga. Prema podacima Poslovnog dnevnika, u samo dva domaća građevinska projekta Slovencima je upitno gotovo 90 milijuna eura. U oba poslovna pothvata kreditirana je tvrtka Invest Zadar vlasnika Andreja Jerine, inače direktora slovenskog Kolpa Investa koji je povezan s NLB-om.

Prokurist Invest Zadra je Mirjan Kulovec, predsjednik Uprave Kolpa grupe. U projektu Veliko polje - Buzin, procijenjenom na 11,5 milijuna eura, Invest Zadar sagradio je 20 zgrada sa 131 stanom te poslovnim prostorima i pratećim garažama. Sa 12,4 milijuna eura financijsku potporu pružile su OL Nekretnine, a NLB leasing dao je još 3 milijuna eura. Prema dokumentima, od kraja 2008. prodano je tek 17 stanova i četiri poslovna prostora, čime je naplaćeno tek 2,36 milijuna eura uglavnom NLB leasingu, dok je OL Nekretninama pokriven tek dio kamate.

Unatoč slaboj prodaji, NLB leasing pristao je na brisovno očitovanje i time smanjio izglednost naplate potraživanja. Istodobno, OL Nekretnine na projektu imaju upisanu hipoteku manju od iznosa kredita od 10,9 milijuna eura. Budućnost otplate jednako je neizvjesna, jer u 2011. investitor planira prodati jedan stan mjesečno i time ostvariti 1,3 milijuna eura prihoda, što će biti nedovoljno za pokrivanje dospjelih obaveza pa se pregovara da sama NLB banka preuzme potraživanja.

Projekt Borovje jednako je intrigantan iz perspektive logične poslovne politike. Tu je, naime, Invest Zadar preuzeo tvrtku Gradnja Borovje u čijem je vlasništvu bila parcela od 9300 kvadratnih metara u Zagrebu, ali i 49,9 milijuna eura kredita. Na čestici je planirana gradnja 309 stanova i poslovnih prostora površine 45.000 kvadratnih metara, no do prve lopate nije se stiglo. Iako gradnja nije započela, a vrijednost zemljišta sudski je procijenjena na 12 milijuna eura, OL Nekretnine su uložile u projekt još 12,5 milijuna eura, a NLB 10 milijuna eura te zajedno upisale 72,5 milijuna eura hipoteka.