SLAVONIJA NA PUTU OPORAVKA

Nova gospodarska zona u Antunovcu

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 15.09.2010 18:26
  • Objavljeno 15.09.2010 u 18:08
Pavušin i Anušić

Pavušin i Anušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder

Općina Antunovac prepustila je privatnom ulagaču 14.000 četvornih metara građevinskog zemljišta za uređenje gospodarske zone, uz obvezu gradnje infrastrukture i dovođenja poslovnih partnera koji će ondje zaposliti prvenstveno nezaposlene s područja općine

Jedinstven je to model, dosad nezabilježen na području Hrvatske, jer je neizgrađeno građevinsko zemljište procijenjeno na 1,42 kune za četvorni metar, na natječaju prodano zagrebačkoj Pilot gradnji d.o.o. po samo lipu višoj cijeni.

Investitor je za taj projekt osnovao tvrtku Antunovac gradnja i danas najavio završetak kompletne infrastrukture za dva mjeseca te gradnju hala i poslovnih objekata u kojima poslovne aktivnosti očekuje već na proljeće.

'Projektirali smo Zonu, angažirali izvođače radove, osigurali dolazak većeg broja ulagača za koje ćemo pripremiti svu dokumentaciju, a razgovaramo i s ostalim zainteresiranima za pokretanje poslovanja na ovoj iznimno atraktivnoj lokaciji. Osigurali smo povoljne kreditne linije HBOR-a, jeftino zemljište koje će stajati nešto više od 200 kuna po četvornome metru – što je cijena gradnje infrastrukture – te porezne olakšice, jer Zona je na području od posebne državne skrbi', rekao je Vladimir Pavušin, predstavnik Antunovac gradnje.

Dodao je i da je već ugovorena gradnja prehrambeno-prerađivačkih pogona, ugostiteljsko-turističko-uslužnih sadržaja i nekoliko skladišnih objekata na 47 parcela, koliko će ih biti u Zoni.

Načelnik Općine čiji je godišnji proračun jedva šest milijuna kuna, Ivan Anušić, zadovoljan je ulaganjem vrijednim 24 milijuna kuna i infrastrukturu i najavama dolaska poduzetnika koji dosad nisu radili u istočnoj Slavoniji.

'To je tržište od pola milijuna ljudi, smješteni smo u blizini triju državnih granica, a buduća zona bit će odlično prometno povezana cestovnim i željezničkim prometnim pravcima s regionalnim središtima. Udaljena je samo nekoliko kilometara od središta Osijeka i dvije osječke zračne luke. Općina je zemljište prepustila ulagaču gotovo besplatno, ali imamo obvezu naplatiti komunalni doprinos i naknadu te poreze i prireze na plaće zaposlenih', rekao je Anušić te najavio mogućnost proširenja zone za novih pet hektara prema jugu.

Anušić bi bio zadovoljan kada bi u sljedeće dvije godine tu zaposlili 30-ak ljudi, no Pavušin je uvjeren da u Antunovcu neće biti dovoljno nezaposlenih kako bi zadovoljili potrebe gospodarske zone.

'Svaku večer kada dođem, vidim što je novo napravljeno, a to ispunjava zadovoljstvom', ističe Pavušin i navodi kako su glavni izvođači radova vinkovački Cestorad koji izvodi građevinske radove i osječki Knemet-trade koji postavlja instalacije, a tu je još desetak manjih izvođača. Projekt je pripreman 4,5 godine, a 1,4 milijuna kuna koliko je stajalo projektiranje, pokrili su Županija i Ministarstvo gospodarstva

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi