BEZ OBZIRA NA RECESIJU

Nogometni milijunski transferi i dalje bez poreza

16.06.2009 u 14:54

Bionic
Reading

Prošlogodišnja saga o milijunskim transferima najvećih hrvatskih nogometnih zvijezda u englesku Premier ligu što se tiče naplate poreza na ostvareni prihod ostala je bez epiloga, a izgleda da se država neće okoristiti niti na novim nogometnim transferima

Naime, iako se kod odlaska Eduarda da Silve i Vedrana Ćorluke, a zatim Luke Modrića najavljivalo da bi Porezna uprava mogla ispraviti nepravdu i to jednostavnim donošenjem rješenja da su nogometni klubovi, unatoč činjenici da su udruge građana, obveznici poreza na dobit, to se nije dogodilo, a nema niti naznaka da će se dogoditi, piše Business.hr.

Tako Dinamo i dalje ostaje svojevrsna porezna oaza u koju se bez brige od Ministarstva financija mogu slijevati milijuni eura s europskog nogometnog tržišta. Najavljeni transfer Maria Mandžukića u neki bogati europski klub može se i dalje obaviti bez plaćanja poreza na ostvareni prihod.

S druge strane Hajduk, koji je u međuvremenu postao trgovačko društvo jer je transformiran iz udruge u dioničko društvo, obveznik je poreza na dobit. Odlazak njihovog najvrjednijeg igrača Nikole Kalinića mogao bi zainteresirati i Poreznu upravu.

Prema odgovoru koji je Porezna uprava poslala Business.hr-u, ostaje krajnje nejasno hoće li država vidjeti i jedan euro od takvog prihoda Hajduka d.d.

PU podsjeća da se porez na dobit plaća na poreznu osnovicu koja se utvrđuje prema računovodstvenim propisima kao razlika prihoda i rashoda prije obračuna poreza na dobit te će nakon što Hajduk prijavi financijske rezultate biti jasno je li prodajom igrača i drugim prihodima nadmašio rashode i mora platiti porez. Ukoliko će rashodi biti veći niti država neće se naplatiti od prodaje igrača.

Dio prihoda koji ulazi u bilancu Hajduka odnosi se na odštetu koju klubu kupac plaća kako naknadu za raskidanje ugovora dok dio transfera koji ide direktno igraču na račun podliježe u pravilu poreznim propisima države u koju igrač odlazi.

O konkretnim ciframa kojima se može raditi u PU ostaju zatvoreni pozivajući se na poreznu tajnu.

'U konkretnom slučaju ne možemo se očitovati o tome koliki je iznos poreza na dobit dužan platiti određeni nogometni klub', tvrde u Poreznoj upravi.