POTVRDILI DIONIČARI

NLB će dokapitalizirati belgijski KBC i Slovenija

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 27.06.2012 20:43
  • Objavljeno 27.06.2012 u 20:38
NLB banka

NLB banka

Izvor: Promo fotografije / Autor: NLB banka

Dioničari Nove Ljubljanske banke (NLB) potvrdili su u srijedu plan njene dokapitalizacije u visini od 381 milijuna eura koju će obaviti belgijski KBC i slovenska država

Na skupštini dioničara odlučeno je da će NLB povećati kapital za 61 milijun eura izdavanjem skoro 1,49 milijuna novih dionica po cijeni 41 euro za dionicu. Nove dionice uplatit će belgijska bankarsko-osiguravateljska skupina KBC koja je trenutno vlasnik 25 posto NLB-a, potvrdio je nakon sastanka direktor najveće slovenske banke Božo Jašovič

U drugom koraku, kako je pojasnio, NLB će izdati hibridne instrumente, tzv. 'co co' dionice, u nominalnoj vrijednosti 320 milijuna eura, a uplatit će ih država koja i dalje ostaje većinski vlasnik banke.

Skupština je odredila da vlasnici i vodstvo banke moraju u dva dana provesti sve potrebne postupke i transakcije. Kako su prenijeli slovenski mediji, očekuje se da će slovenska vlada za dokapitalizaciju NLB-a vjerojatno iskoristiti dio svojih rezervi, odnosno depozita koje drži u NLB-u.

Belgijski KBC će na temelju dokapitalizacije nešto povećati svoj udio u NLB-u.


Jašovič je izjavio da današnjom odlukom o dokapitalizaciji NLB-a ispunjava zahtjeve regulatora kako bi na odgovarajuću razinu do kraja ovog mjeseca povećala adekvatnost svog kapitala.

Slovenski mediji navode da je riječ o privremenom rješenju za NLB jer do kraja godine ona za normalizaciju poslovanja treba više svježih sredstava.

O tome će država koja u NLB-u trenutno ima 45,62 posto dionica do kraja godine razgovarati sa zainteresiranim privatnim investitorima budući da je vlada pri dolasku na vlast najavila da će državni udio u najvećoj banci smanjiti na 25 posto.

Poslovni list 'Finance' objavio je u srijedu da su najveća rezerva kod stranih investitora kad se radi o njihovom mogućem ulasku u NLB njeni slabi i teško naplativi krediti od tri milijarde eura iz proteklih godina, o kojima se trenutno radi revizija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi