ministar gospodarstva:

'Njemačku čeka pet teških godina, tranzicija prema zelenoj industriji bit će teret ljudima'

28.07.2023 u 21:06

Bionic
Reading

Njemačku čeka pet teških godina tranzicije prema zelenoj industriji u kojoj će teret biti na ljudima, upozorio je ministar gospodarstva Robert Habeck — istovremeno pozivajući svoju vladu da odobri nove subvencije za očuvanje industrijske baze zemlje

Reagirajući na novo izvješće Međunarodnog monetarnog fonda, koji predviđa pad njemačkog gospodarstva za 0,3 postotna boda ove godine, Habeck je njemačkom javnom servisu ARD rekao: 'Podaci sigurno nisu dobri', prenosi Politico.

Njemački statistički ured već je u svibnju upozorio da je ta država ušla u recesiju. Neke od najvećih njemačkih kompanija počele su napuštati zemlju, što je izazvalo strah od deindustrijalizacije.

Habeck je tvrdio da se ovaj pad može objasniti visokim cijenama energije, koje je Njemačka osjetila intenzivnije od drugih zemalja jer se oslanjala na jeftin ruski plin. Visoke kamatne stope također usporavaju investicije i globalnu trgovinu, dodao je, što posebno pogađa Njemačku kao zemlju ovisnu o izvozu.

'Ne želim ignorirati činjenicu da će ovo opteretiti ljude. Pred nama je veliko transformacijsko razdoblje do 2030.', tijekom kojeg će Njemačka prijeći s tradicionalne industrijske baze ovisne o fosilnim gorivima na zelene energije poput vodika, rekao je.

Založio se za potporu države u obliku gornje granice cijena električne energije za energetski ovisne tvrtke u međunarodnoj konkurenciji 'kako bi mogle izdržati izazove transformacije i imati dovoljno novca za ulaganja'.

Habeck, visokorangirani političar iz Zelenih, priznao je da predložene energetske subvencije, koje promiče mjesecima, još uvijek nemaju većinu unutar vladajuće koalicije. To uključuje fiskalno konzervativnu Slobodnu demokratsku stranku (FDP) ministra financija Christiana Lindnera te Socijaldemokratsku stranku kancelara Olafa Scholza, a koja je dosad bila uz Lindnera u protivljenju Habeckovim planovima.

Ipak, zeleni političar, koji također djeluje kao vicekancelar, ustvrdio je da se Njemačka u biti mora odlučiti između kršenja svojih pravila o zaduživanju - što Lindnerov FDP ne želi - ili riskiranja gubitka svoje industrijske baze. 'Pitanje je: Hoćemo li posuditi novac ili više nećemo imati industrije?' rekao je Habeck, dodavši da nemaju još puno vremena.

'Inače će tvrtke reći: Ulagat ćemo, ali ne više u Njemačku', zaključio je.