PROPAGANDNI RAT

Je li objava da su Ukrajinci raznijeli Sjeverni tok američka poruka Zelenskom? 'U ratu svi podmeću svima'

08.03.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Obavještajni podaci koje su pregledali američki dužnosnici pokazuju da je proukrajinska skupina sabotirala plinovod Sjeverni tok iz Rusije u Europu prošlog rujna, ali nije bilo dokaza o umiješanosti vlade u Kijevu, izvijestio je New York Times. Sigurnosni stručnjak Ante Letica za tportal kaže da je sve moguće, pa i to da su Ukrajinci krivi za eksploziju, ali i da u ratu svi svima podmeću

Eksplozije koje su značajno oštetile plinovod koji povezuje Rusiju i Njemačku dogodile su se u isključivim gospodarskim zonama Švedske i Danske u Baltičkom moru u rujnu prošle godine. Obje zemlje u čijim se vodama dogodila sabotaža zaključile su da su eksplozije bile namjerne, ali nisu objavile tko bi mogao biti odgovoran za njih.

Prema pisanju The New York Timesa, eksploziv je najvjerojatnije postavljen uz pomoć iskusnih ronilaca koji, navodno, nisu radili za vojne ili obavještajne službe. Ipak, ostavljena je mogućnost da su počinitelji imali specijaliziranu obuku u prošlosti.

Sigurnosni stručnjak s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Ante Letica za tportal je kazao da je u segmentu međusobnih nadigravanja i propagandnog rata sve moguće i da jedni drugima podmeću. 'Samo je pitanje koliko je Rusima u interesu to da krivac bude Ukrajina', poručio je i dodao da mu je malo neobično spominjanje nekakve sumnjive jahte na području koje kontroliraju NATO-ove snage.

Njemački istražitelji još u siječnju su pretražili brod za koji vjeruju da je mogao prevoziti eksploziv korišten za izazivanje eksplozije na plinovodu Sjeverni tok. Navodno su na jahti pronađene i putovnice. Njemački ministar obrane Boris Pistorius smatra da se ne treba brzati sa zaključcima i da je moguće da se radilo o operaciji pod lažnom zastavom kako bi se okrivila Ukrajina.

'U ratu je sve moguće i ne bih se iznenadio da su to napravili Rusi ili Ukrajinci ili netko treći. To je nešto o čemu se razmišlja u sklopu ratnih djelovanja. Oštećenje Sjevernog toka komplicira situaciju u Europskoj uniji, posebno Njemačkoj, a komplicira je i Rusiji. Pitanje je tko je od toga najviše profitirao', navodi Letica.

Istraga Danske i Švedske još traje i kad donesu rezultate, onda će se to moći pobliže komentirati.

Radi li se možda o poruci Amerikanaca Ukrajincima i tome da možda žele obuzdati njihove konstantne zahtjeve za sve više i sve jačim oružjem te ih usmjeriti u pregovore s Rusima?

'Moguće je i to da je, s obzirom na odnos Donalda Trumpa i republikanca, pa čak i Rona De Santisa, prema ratu u Ukrajini, kao i ulogu aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena i administracije, u pitanju poruka i Ukrajincima', kaže Letica.

Naš sugovornik ističe da se u Sjedinjenim Američkim Državama iduće godine održavaju predsjednički izbori. Ako pobijede republikanci, pitanje je, kaže, kako će se odnositi prema ratu i hoće li davati i dalje bezrezervnu podršku Ukrajini.

'Sigurno se Ukrajina bez pomoći Amerike, Europske unije i općenito Zapada ne bi ovoliko održala i imala ovolike uspjehe u obrani od ruske agresije. Prestanak te pomoći ili njezino bitno smanjivanje sigurno bi ukrajinsku vojsku i obranu dovelo u vrlo osjetljivu situaciju', ocjenjuje Letica.

Možda bi tada morali pristati na pregovore koje sada bezrezervno odbacuju?

'Svaki rat, posebno ovakav, završit će pregovorima, samo je pitanje tko i u kojem trenutku će pristati na pregovore i pod kojim će se uvjetima oni voditi', navodi sigurnosni stručnjak.

Kremlj: Nagađanja o napadima na Sjeverni tok skretanje pozornosti

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je za državnu novinsku agenciju RIA rekao da očigledno oni koji su odgovorni za teroristički napad žele skrenuti pažnju.

'Očito je da se radi o koordiniranom širenju dezinformacija u medijima. Nagađanja su koordinirani materijal za medije', rekao je Peskov, aludirajući na pisanje zapadnih medija, među kojima su The New York Times i Times, koji navode da za eksplozije na naftovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 nisu odgovorni ni Rusija ni SAD, već neka proukrajinska skupina.

'Kako američki dužnosnici mogu donositi ocjene bez provedene istrage', zapitao se Peskov i ponovio stajalište Kremlja da sve zemlje u čijem su vlasništvu ti plinovodi trebaju inzistirati na provedbi hitne i transparentne istrage pod okriljem UN-a.

'Još uvijek nam ne dopuštaju istragu. Samo prije nekoliko dana primili smo obavijesti Danaca i Šveđana o tome', rekao je Peskov pa naglasio: 'Ne samo da je to čudno. To smrdi na čudovišan zločin.'

Trenutno Ukrajinci, koji su u potpunosti u pravu, žele istjerati agresora i okupatora te osloboditi svoju zemlju. Bez povlačenja Rusa na granice ne iz 2014. godine, nego iz 1991. godine, navodno ne žele pregovarati ni o čemu. Rusi svojataju sav teritorij koji su zauzeli i koji planiraju zauzeti ovom ofenzivom – cijeli Luhansk, Doneck, Zaporižju i Herson. Već od ranije imaju u svojim rukama i cijeli Krim.

'Pregovaračke pozicije su udaljene. Mora se nešto bitno dogoditi i u Ukrajini i u Rusiji i među saveznicima da netko kaže da je vrijeme za pregovore', rekao je Letica te u potpunosti odbacuje kao promašena razmišljanja prema kojima je prvo važno da sukob stane pa će se onda pregovarati. Ta teorija zamrznutog sukoba, kaže, nigdje do sada nije uspjela. Libija, Irak i Cipar samo su neki od primjera za to.

'Samo bi stvorila neuralgične točke koje stalno mogu biti izvorištem novih sukoba. Riječ je samo o odgađanju problema', zaključio je.

  • +6
Sabotaža Sjevernog toka Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia