rekordna dobit

Njemački autodiv časti radnike, njih 70.000 će dobiti bonuse do 9000 eura

16.03.2023 u 09:53

Bionic
Reading

Na godišnjoj BMW-ovoj konferenciji za novinare grupacija je objavila impresivne brojke. BMW je prošle godine prodao 2,4 milijuna auta i ostvario rekordnu dobit od 23,5 milijardi eura prije oporezivanja. A dio slavljeničkog kolača dobili su i zaposlenici. Prvo je stigla božićnica, zatim su dobili 1500 eura kompenzacije za inflaciju, a sad je i 70.000 njih dobilo ogroman bonus

Zaposlenici BMW-a zadovoljno trljaju ruke. Nakon što im je isplaćena kompenzacija za inflaciju u iznosu od 1500 eura u siječnju, jučerašnjom objavom o rekordnom poslovanju kompanije u prošloj godini, najavljeni su i novi bonusi za radnike. Dok će neki dobiti 3000 eura, oni kvalificirani će dobiti 9000 i dividendu za starosnu skrb.

Kako piše Fenix Magazin, za 2023. godinu BMW očekuje blago povećanje prodajnih brojki i nastavak visokih cijena novih automobila, ali znatno manji profit. Dobrih 7,7 milijardi eura dobiti iz 2022. otišlo je na račun revalorizacije udjela u kineskom zajedničkom ulaganju BBA nakon preuzimanja većine. Ove je godine, pak, otkupna cijena opteretila poslovni rezultat s 1,4 milijarde eura. Financijski direktor Nicolas Peter također uračunava i dodatne troškove od više od pola milijarde eura za materijale i sirovine.

Ali u osnovnoj djelatnosti dobro ide: opskrba poluvodičima se poboljšava, proizvodnja radi, a knjige narudžbi su pune. Potražnja je slabija u Europi, ali stabilna u SAD-u, a u Kini se očekuje određeni oporavak od drugog kvartala, rekao je glavni financijski direktor kompanije.

  • +25
BMW iX5 Hydrogen: pilot flota izlazi na cestu Izvor: Promo fotografije / Autor: Tom Kirkpatrick

Očekuje se da će se prodaja u posebno profitabilnoj višoj klasi i luksuznom segmentu povećati za polovicu. Očekuje se da će odjel automobila ostvariti profitnu maržu od osam do deset posto od prodaje prije poreza i kamata, nakon 8,6 posto prošle godine. Posao s e-automobilima također bi trebao donijeti rast. Ove će godine 15 posto prodanih automobila biti potpuno električni.