NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA

Njemačka vlada prihvatila dopunski proračun za 2023.

27.11.2023 u 19:16

Bionic
Reading

Njemačka vlada prihvatila je u ponedjeljak dopunski proračun za tekuću godinu nakon što je Ustavni sud sredinom mjeseca proračun proglasio neustavnim a predviđena su, suprotno prvobitnim planovima, i nova zaduženja.

"Ovim dopunskim proračunom za 2023. reagiramo na presudu Ustavnog suda od sredine studenog", rekao je ministar financija Christian Lindner nakon izvanredne sjednice vlade.

Lindner je istodobno najavio da je vlada prisiljena i sljedeće godine deaktivirati tzv. dužničku kočnicu koja je definirana ustavom i koja dopušta nova zaduženja samo u izvanrednim situacijama.

"Izvanredna situacija prouzročena ratom u Ukrajini i s tim povezani skok cijene energenata se uvelike osjeća i u ovoj godini", rekao je Lindner opravdavajući nova zaduženja.

Ustavni sud je sredinom studenog poništio odluku iz 2021. godine kojom je njemačka vlada višak sredstava od 60 milijardi eura, koji je ostao iz kriznih fondova namijenjenih za suočavanje s posljedicama pandemije koronakrize, prebacila u novoosnovani fond za Klimatski i fond za transformaciju iz kojeg bi trebali biti financirani projekti prilagodbe njemačke privrede na prelazak na obnovljive izvore energije.

Lindner je objasnio kako je unatoč manjku od 60 milijardi eura zbog presude Ustavnog suda još uvijek dovoljno novca u fondu za projekte klimatske prilagodbe njemačke industrije.

Njemačka vlada je uputila apel zastupnicima Bundestaga da na glasanju, koje bi trebalo biti održano sredinom prosinca, prihvate dopunski proračun. Bundestag mora izglasati izvanredne uvjete kako bi se vlada moglo ponovno zadužiti.

Tportal je i na WhatsApp

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Tzv. "dužnička kočnica" je uvedena tijekom vladavine Angele Merkel kao reakcija na financijsku krizu 2008. godine.

Friedrich Merz, predvodnik demokršćanske oporbe koje je i podnijela tužbu pred Ustavnim sudom zbog neustavnosti proračuna, rekao je kako je dopunski proračun "ostvariv".