kancelarka merkel

Njemačka poziva Tursku da pokaže suzdržanost u Siriji

30.12.2018 u 18:20

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako očekuje da Turska pokaže suzdržanost te da djeluje odgovorno u Siriji u telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom u nedjelju, prema glasnogovornici vlade u Berlinu. Razgovarali su nakon što je SAD objavio da planira povući svoje snage iz Sirije zbog čega će povećati nesigurnost u regiji.

Glasnogovornica vlade rekla je da Merkel priznaje tursku ulogu u preuzimanju izbjeglica iz Sirije te su oboje čelnika naglasili važnost političkog procesa pod vodstvom UN-a u dokončanju sukoba u Siriji.

Merkel i Erdogan su se složili u činjenici da je prijetnja Islamske države još uvijek velika, premda su ekstremisti IS-a potisnuti. Dvoje čelnika složili su se da će ostati u bliskom kontaktu, objavila je turska novinska agencija Anadolija.

SAD je prošli tjedan objavio da će povući snage iz Sirije, na zaprepaštenje YPG-a, glavne sirijske kurdske milicije koja se bori protiv ekstremista IS-a u zemlji.

Ankara smatra YPG koje podupire SAD produžetkom pobunjenika u Turskoj i terorističkom organizacijom. Nakon što je Washington objavio planove o povlačenju, Erdogan je rekao da će planiran napad na regiju biti odgođen.

Visoko rangirani turski i ruski dužnosnici u subotu su se na sastanku u Moskvi dogovorili da će surađivati u operacijama u Siriji.