POTROŠAČKA KLIMA

Nije dobro, građani će ove godine trošiti još manje

06.02.2013 u 14:49

Bionic
Reading

Rezultati novog vala istraživanja GfK Barometra/Potročačke klime pokazuju porast pesimizma među hrvatskim građanima u pogledu svoje financijske situacije kao i u pogledu gospodarskog stanja u zemlji

Od početka krize ne vidi se poboljšanje financijskog stanja hrvatskih građana. Za više od polovicu građana Hrvatske (58%) financijsko stanje je lošije u odnosu na godinu dana ranije, kod svakog trećeg građanina financijska situacija se nije promijenila, dok je samo kod 4% hrvatske populacije financijska situacija nešto bolja u odnosu na lani.

Raste broj onih građana čije se financijsko stanje pogoršava (2011 – kod 47% je situacija bila lošija u odnosu na godinu prije, dok ih je sada 58%).

U usporedbi s nekim zemljama u srednjoj i istočnoj Europi (Bugarska, Poljska, Rumunjska i Češka Republika), financijska situacija Hrvata najsličnija je onoj u Bugarskoj gdje je kod 60% kućanstava sadašnja financijska situacija lošija u odnosu na onu prije godinu dana, kod 33% je nepromjenjiva, dok je kod samo njih 5% bolja u odnosu na lani.

U odnosu na lani, isti je broj hrvatskih građana (12%) koji očekuju da će im se financijska situacija barem malo poboljšati u narednoj godini. Međutim, raste broj onih koji predviđaju lošije financijsko stanje svog kućanstva u ovoj godini (42% u odnosu na prošlogodišnjih 34%).

S obzirom na sve lošije financijsko stanje hrvatskih građana, te na nizak stupanj optimizma u svezi poboljšanja stanja u budućnosti, nije ni čudo što će Hrvati trošiti sve manje novca na kupovinu trajnih dobara za svoja kućanstva. Prošle godine je njih 28% prognoziralo manju potrošnju, dok sada čak polovica hrvatskih građana predviđa manju potrošnju na kupovinu trajnih dobara.

Nešto više od 2/3 hrvatskih građana prognozira još lošije gospodarsko stanje u Hrvatskoj u narednih 12 mjeseci. 23% misli da će ostati isto, dok je njih 7% optimistično i očekuje malo poboljšanje.

U odnosu na prošlu godinu, raste pesimizam među hrvatskim građanima u pogledu gospodarske situacije u zemlji – ove godine ih je 10% više koji prognoziraju lošiju situaciju u pogledu gospodarstva.