Marija Pejčinović Burić:

'Nije bilo nikakvih karata Piranskog zaljeva'

23.09.2017 u 20:15

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u New Yorku je slovenskim novinarima izjavio da je hrvatski premijer Andrej Plenković u Ujedinjenim narodima dijelio kartu na kojoj je granica između Slovenije i Hrvatske nacrtana po sredini Piranskog zaljeva i govorio da Hrvatska nema namjeru poštovati arbitražni sporazum

Iz toga, rekao je Erjavec, Slovenija kod Hrvatske ne vidi iskrenu želju za rješavanjem problema vezanih uz arbitražu te ispravnim smatra otkazivanje službenog posjeta premijera Cerara Zagrebu i odluku o blokadi hrvatskog pristupa OECD-u. 

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić  po povratku iz New Yorka gostovala je u središnjem Dnevniku HRT-a. Komentirajući ovu Erjavčevu izjavu rekla je kako je to jedan u nizu 'krivih navoda'.

 

'Nije bilo nikakvih karata. U okviru svog govora premijer Plenković se dotaknuo svih važnih globalnih tema. Samo kratko spomenuo je kako se međunarodno pravo mora poštivati i da upravo stoga Hrvatska ne može prihvatiti odluku Arbitražnog suda jer je taj proces kontaminiran', rekla je. 

Naglasila je kako nije bilo potrebe za otkazivanjem za 27. rujna najavljenog sastanka premijera Plenkovića i Cerara u Zagrebu jer premijer nije rekao ništa novo - ponovio je već otprije poznate hrvatske stavove.

Izrazila je nadu da neće doći do eskalacije napetosti u Savudrijskoj vali. Ne zna kad bi se razgovori mogli nastaviti, jer kako kaže, u Sloveniji su u tijeku pripreme za predsjedničke izbore kao i one parlamentarne, a to vrijeme nikako nije dobro za ozbiljne pregovore.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX