ZRAČNA BILATERALA

Cerar se vraćao s Plenkovićem iz New Yorka i usred leta mu otkazao posjet

22.09.2017 u 12:57

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Vlade, koja se iznimno održava u petak, a ne u četvrtak, kako je to uobičajeno, zbog puta premijera Andreja Plenkovića u SAD našao se među ostalim Prijedlog nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, Stečajni zakon, ali i izvješća predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti za 2016. godinu te izvješće o radu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. U uvodnom govoru Plenković je progovorio o svom govoru na Općoj skupštini UN-a

U uvodnom dijelu premijer je kazao kako je boravak u New Yorku bio zadovoljavajuć. 'Ono što je bilo posebno važno bio je govor pred Općom skupštinom UN-a...Bila je to prigoda i za još jedno demonstriranje privrženosti Hrvatske multilateralizmu i poštivanju međunarodnog prava. Ja sam tijekom boravka u New Yorku razgovarao i s kolegom Cerarom. Bili smo u avionu, on je najavio da neće doći u Zagreb. Izražavam žaljenje zbog toga. Činjenica je da sam u govoru spomenuo ono što su činjenice. To nisu bile nove činjenice i stajališta već ono što unisono govorimo protekle dvije godine. Ostajemo otvoreni za dijalog, ja ga opet pozivam da dođe u Hrvatsku. Naše će službe nastaviti raditi na rješavanju ovog pitanja', pojasnio je Plenković.

Istaknuo je kako ne pristajemo na ucjene i da želimo dobrosusjedske odnose i poštivanje međunarodnog prava.

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice su 22 točke, s tim da postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade. Usvojena je Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2017. do 2022. godine, koja bi trebala osigurati nastavak politike zaštite žrtava nasilja u obitelji sa ciljem podizanja kvalitete njihova života.

Predstavljen je i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Stečajnog zakona, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. 'Tim izmjenama smo omogućili novo zaduženje tako da dužnik može doći do sredstava. Kod novog zaduženja omogućuje se da vjerovnik koji je dao sredstva za privremeno financiranje ide na naplatu prije ostalih vjerovnika', kazao je Kristian Turkalj, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.                   

Usvojen je i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o građevnim proizvodima (EU) i Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju. Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako se uvodi procjena rizika za vodu za ljudsku potrošnju. Riječ je o zahtjevu Europske unije.           

Izglasan je i Nacrt konačnog prijedloga zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prijevozu. Ministar prometa Oleg Butković kazao je  kako se time uređuje regulacija tržišta željezničkih usluga, prava putnika i inspekcijski nadzor.                                                                     

Šesta točka je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da će se u nacionalno pravo prenijeti odredbe triju europskih regulativa. Kako bi se to napravilo, napravile su se izmjene vezane za auto škole. Odbačen je minimalni iznos jednog sata, a uredit će se i standardi za osnivanje autoškole. Donose se i neke promjene vezane za definiciju mladog vozača i tehničke preglede vozila. Ukida se obveza tehničkog pregleda novih vozila, tzv. nulti tehnički pregleda. Stanicama za tehnički pregled omogućava se registracija vozila.                                 

Sedma točka je Nacrt prijedloga zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora.

  • +49
Sva lica Andreja Plenkovića Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Usvojen je Prijedlog odluke o donošenju Strategije nacionalne infrastrukture prostornih podataka 2020. i Strateškog plana Nacionalne infrastrukture prostornih podataka za razdoblje 2017. - 2020. kao i Prijedlog uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva turizma te Prijedlog uredbe o ustrojstvu i načinu rada Odbora za državnu službu        

11. točka je Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o kriterijima za oslobođenje ili umanjenje upravno-kaznene mjere (EU). 'Omogućava poduzetnicima da štetu zbog nepravilnog tržišnog natjecanja štetu naplate sudskim putem ako poduzetnici razotkriju kartele', kazala je ministrica gospodarstva Martina Dalić.                                                                 

Usvojen je i Prijedlog odluke o pokretanju postupaka za ustrojavanje diplomskih sveučilišnih studija, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija te poslijediplomskih studija za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ministar obrane Damir Krstićević zahvalio je ministrici obrazovanja Blaženki Divjak na ovome. Ona je pak kazala da je ranije radila na tom projektu i da Ministartvo obrazovanja daje punu podršku.   

Usvojen je Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Skupštine Istarske županije o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Lučke uprave Rabac.                             

14. točka je Prijedlog odluke o davanju naknadne suglasnosti na izmjenu i dopunu Statuta Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Ministar mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je kako to znači da će uvesti institut pomoćnika ravnatelja za provedbu projekata sufinanciranih iz fondova EU.                                                                                             

Usvojen je Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2018. godini, za nabavu zaštitnih mreža za vozila MRAP i M-ATV. Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako će se izdvojiti 7.9 milijuna kuna predujma u cijelom iznosu. 

16. točka je Prijedlog zaključka o usklađivanju posebnih zakona sa Zakonom o koncesijama. Imamo više od 20 posebnih zakona koji zajedno sa Zakonom o koncesijama čine zakonodavnu mrežu stoga ministarstva trebaju uskladititi te posebne zakone u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona o koncesijama.

17. Prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja za prihvaćanje odluka na Glavnoj skupštini trgovačkog društva Đuro Đaković Grupa d.d. Martina Dalić je najavila dokapitalizaciju na Zagrebačkoj burzi                                                               

Na tapeti je i Izvješće o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2016. godinu.          te Godišnje izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za 2016. godinu i Izvješće predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske o stanju sudbene vlasti za 2016. godinu                                                             

 U sklopu izvješća o radu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske za 2016. godinu državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj kazao je da se bilježi pad je kriminala proizlašlog iz zločinačkog udruživanja.      

Prihvaćeno je Dvogodišnje izvješće za razdoblje od 2013. do 2015. godine o ispunjavanju obveza iz Plana zaštite zraka, ozonskog sloja i ublažavanja klimatskih promjena u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2013. do 2017. godine te Izvješće o provedbi Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti u 2016. godini.