PRIHVAĆENJA PONUDA

Valamar Riviera i PBZ Croatia osiguranje preuzimaju Helios Faros

20.07.2017 u 14:51

Bionic
Reading

Skupština stečajnih vjerovnika Helios Farosa prihvatila je zajedničku ponudu Valamar Riviere i fonda PBZ Croatia osiguranje, za ulaganje i dokapitalizaciju u tu hotelsku tvrtku iz Starigrada slijedom čega će se izraditi stečajni plan koji bi omogućio izlazak te tvrtke iz stečaja i nastavak poslovanja

O prihvaćanju ponude u četvrtak su izvijestili iz Valamara uz napomenu da je skupština stečajnih vjerovnika Helios Farosa donijela odluku o izradi detaljnog stečajnog plana kojeg će, kako navode, izraditi stečajna upraviteljica Helios Farosa, a kojeg potom treba usvojiti skupština stečajnih vjerovnika.

PBZ Croatia osiguranje i Valamar Riviere u ponudi su predložili plan restrukturiranja sa šestogodišnjim planom investicija u turističku imovinu od ukupno 650 milijuna kuna, pri čemu su najavili potpunu obnovu i izgradnju dvaju ljetovališta visoke kategorije sa 700 smještajnih jedinica, uz repozicioniranje Helios Farosa prema premium ponudi. Prema tom planu Helios Faros bi nakon obnove hotela Arkada i Lavanda zapošljavao oko 500 djelatnika.

Helios Faros je najvažnija hotelska starigradska tvrtka koja je u stečaju od 2016., a Valamar Riviera i PBZ Croatia osiguranje za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima ponudu su predali 15. svibnja ove godine.

Helios Faros trenutno raspolaže kapacitetima kategorije dvije i tri zvjezdice koji obuhvaćaju 1.465 kreveta u hotelima Arkada i Lavanda, apartmanima i kampu Jurjevac, a oko 20 posto kreveta u čvrstim objektima je već neko vrijeme izvan komercijalne funkcije. 

'PBZ Croatia osiguranje i Valamar Riviera ulazak u ovaj projekt vide kao sinergiju zajedničkog nastupa velikog institucionalnog investitora i strateškog investitora iz sektora turizma koji donosi operativna znanja, stručnost i rezultate. Zajedno namjeravamo razvijati buduće poslovanje u suradnji s destinacijom Stari Grad i s ciljem prosperiteta cijelog otoka Hvara', poručili su iz Valamara.

Za PBZ Croatia Osiguranje dioničko društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, navode da je jedan od najvećih institucionalnih ulagača u Hrvatskoj i regiji s ukupnom imovinom pod upravljanjem od 14,1 milijarde kuna, dok Valamar Riviera u 30 hotela i ljetovališta te 15 kampova duž jadranske obale dnevno može smjestiti više od 56 tisuća turista, što čini oko 12 posto ukupnog kategoriziranog smještaja u Hrvatskoj.

Podsjećaju i da je Valamar s više od 3 milijarde kuna ulaganja u hrvatski turizam među najvećih investitorima u turističkom sektoru, te je zadnje dvije godine povećao svoj portfelj za 25 posto kroz uspješne akvizicije turističkih kompanija Hoteli Baška na Krku i Imperial na Rabu.