USKLAĐIVANJE PLAĆA ZAKONOM

NHS: Vlada radi protiv kolektivnih ugovora

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 06.04.2009 11:20
  • Objavljeno 06.04.2009 u 11:20
Krešimir Sever

Krešimir Sever

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) priopćili su danas da odbijaju prijedlog Smjernica za vođenje usklađene politike plaća i cijena, koji su sindikalne središnjice dobile na očitovanje na prošlotjednom sastanku s premijerom Ivom Sanaderom, smatrajući ga neozbiljnim i u suprotnosti s ranijim odlukama svojih tijela.

Vlada u Smjernicama predlaže zamrzavanje plaća u javnom i državnom sektoru na razini prošle godine, što uključuje i plaće u lokalnoj i regionalnoj samoupravi i državnim poduzećima, te usklađivanje minimalne plaće s realnim okolnostima, što praktično znači zamrzavanje ili smanjivanje minimalca, barem u ovoj godini.

Sindikalni potpis na takvom sporazumu u ovim bi vremenima značio daljnje slabljenje sindikalnog utjecaja u hrvatskom društvu i odstupanje od temeljnog načela sindikalizma - kolektivnog pregovaranja.

Zakonsko, pa makar i kvazinacionalno sporazumijevanje o politici plaća, što zapravo znači zamrzavanje i smanjivanje plaća, guralo bi i ovako nedovoljno razvijeno kolektivno pregovaranje u drugi plan, ocjenjuje NHS.

NHS se, upravo obratno, zauzima da plaće, materijalna i druga prava treba na svim razinama i neovisno o strukturi vlasništva ili vrsti i djelokrugu poslova dogovoriti kroz kolektivne pregovore između poslodavaca i sindikata.

Kolektivni ugovori ne smiju se i ne mogu mijenjati nikakvim nacionalnim sporazumima, preporukama ili zakonima već samo pregovorima i dogovorima onih koji su ih potpisali.

Jasno iskazujući neslaganje s bilo kakvim smanjivanjem za život ionako nedovoljno visokih plaća, NHS izražava posebnu osjetljivost za minimalne plaće i neće poduprijeti nikakvo njihovo smanjenje.

NHS također ističe kako očekuje dogovor sindikalnih središnjica o organiziranju zajedničkog prvosvibanjskog prosvjeda i prosvjedne povorke od Trga Bana Josipa Jelačića do Maksimira zbog neizdrživo lošeg gospodarskog i socijalnog stanja u zemlji.

Na prosvjed središnjice trebaju pozvati građane bez obzira jesu li ili ne članovi sindikata, jesu li ili nisu zaposleni, jesu li umirovljenici ili se još školuju. Kriza ne samo da se lomi preko leđa građana, nego lomi i same građane, iako oni svojim postupcima za krizu nisu nimalo krivi, stoji u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!