tržište rada

Nezaposlenost u EU i eurozoni blago porasla u kolovozu; u Hrvatskoj blagi pad

01.10.2020 u 15:33

Bionic
Reading

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u kolovozu je porasla peti mjesec zaredom, dok je u Hrvatskoj blago smanjena, približivši se prosjeku eurozone, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata. Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) porasla je u kolovozu u Europskoj uniji na 7,4 posto, s revidiranih 7,3 posto u srpnju, pokazalo je izvješće.

U istom mjesecu lani iznosila je 6,6 posto. U eurozoni je također uvećana za 0,1 postotni bod, dosegnuvši 8,1 posto. U prošlogodišnjem kolovozu iznosila je 7,5 posto. Eurostat je za oba područja podigao stope nezaposlenosti u srpnju za po 0,1 postotni bod, napominju u statističkom uredu.

Ukupno je u kolovozu bez posla u Europskoj uniji bilo 15,603 milijuna građana, od čega njih 13,188 milijuna u eurozoni. U odnosu na mjesec ranije njihov je broj u EU uvećan za 238 tisuća a u eurozoni za 251 tisuću.

Daleko najveću stopu nezaposlenosti u kolovozu imala je Španjolska, od 16,2 posto. Sijede Italija s 9,7 posto, Litva s 9,6 i Švedska s 9,2 posto. U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u kolovozu iznosila 8,3 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost u srpnju.

Stopa nezaposlenosti u srpnju snižena je za 0,2 postotna boda. U kolovozu lani stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosila je 6,5 posto.

Bez posla su u kolovozu bile ukupno 152 tisuće građana Hrvatske, tisuću manje nego u srpnju, prema revidiranim podacima. U odnosu na kolovoz lani broj nezaposlenih porastao je za 35 tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a imale su Češka, od 2,7 posto, i Poljska, od 3,1 posto.