PRVO POLUGODIŠTE 2011.

Neto dobit Ine 1,95 milijardi kuna

30.07.2011 u 13:38

Bionic
Reading

INA Grupa ostvarila je u prvih šest mjeseci ove godine neto dobit od 1,95 milijardi kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju poslovala s gubitkom od 108 milijuna kuna, izvijestila je danas ta naftna kompanija

Neto prihod od prodaje dosegnuo je u prvom polugodištu 14,76 milijardi kuna, što je 30,5 posto više nego u prvih šest lanjskih mjeseci.

Kako se navodi u priopćenju, INA Grupa ponovno je ostvarila odličan rezultat iz poslovnih djelatnosti, dosegnuvši EBITDA-u, bez jednokratnih stavki, od 4,093 milijardi kuna u prvoj polovini 2011. godine. To je porast od gotovo 87 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2010. godine.

Dobit iz osnovne djelatnosti, bez jednokratnih stavki, više je nego udvostručena u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, te je dosegnula 2,507 milijardi kuna.

U drugom ovogodišnjem tromjesečju, pak, INA Grupa je ostvarila neto dobit od 892 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila svega 23 milijuna.

EBITDA je dosegnula 2,074 milijarde kuna bez jednokratnih stavki, što je porast od oko 84 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U skladu s tim značajnim napretkom, dobit iz osnovne djelatnosti, bez jednokratnih stavki, dosegnula je 1,158 milijardi kuna, što je 9,8 posto više nego lani.

Neto prihodi od prodaje u drugom su tromjesečju dosegnuli 7,82 milijarde kuna i bili su 37,7 posto viši nego u istom lanjskom razdoblju.

'Iza INE je još jedno uspješno tromjesečje u kojem dobri rezultati pokazuju povratak profitabilnosti i stvaranju vrijednosti dioničarima. Ukratko, rezultati pokazuju da je segment Istraživanje i proizvodnja ostvario snažan rezultat iz osnovne djelatnosti, podržan ključnim projektima koji ostvaruju vidljivi povrat kroz povećanu proizvodnju. Segment Rafinerije i marketing još uvijek je pod utjecajem neujednačenog okruženja sa smanjenim prosječnim rafinerijskim maržama, no poboljšanim rafinerijskim maržama na dijelu proizvoda. Ključne aktivnosti segmenta bit će usmjerene na stabilizaciju aktivnosti i nastavak investicija u sustav prerade usmjerenih na stvaranje nove vrijednosti te optimizaciju tržišta kako bi se ojačala konkurentnost i tržišna pozicija', izjavio je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave INE komentirajući ostvarene rezultate.

Dodaje da je nakon požara u Rafineriji nafte u Sisku, ona na putu sanacije te će se po završetku tih aktivnosti poduzeti sve potrebne mjere kako bi se osigurala sigurnost i stabilnost operacija. U trenutku kada će INA moći osigurati sigurnost zaposlenika i građana Siska, te zaštitu okoliša i neprekinut rad, rafinerija će biti puštena u pogon, najavio je Aldott.

'Nakon stabilizacije poslovanja od prethodnih godina i dovršenja pojačanog investicijskog ciklusa, usmjereni smo na daljnja unapređenja efikasnosti poslovanja, te pronalaska područja za nove investicijske prilike', najavio je Aldott.

Stoga je, navodi, INA usmjerena na ključne investicijske projekte, uključujući i razradu projekata istraživanja i proizvodnje u Siriji i na Sjevernom Jadranu, te na korištenje mogućnosti u istraživanju u kopnenoj Hrvatskoj.

Program investicija za stvaranje vrijednosti u rafinerijama nastavlja se uz modernizaciju i revitalizaciju mreže benzinskih postaja koja će do kraja 2011. godine obuhvatiti oko 50 postaja, poručio je Aldott.

'Menadžment nastavlja s unapređenjem efikasnosti poslovanja usmjerenog na kontrolu troškova i daljnje poboljšanje procesa nabave s ciljem postizanja dodatnih ušteda uz istovremenu usmjerenost na utvrđivanje ostalih područja s potencijalom za poboljšanje', zaključuje Aldott.