KRIVO PITANJE U KRIVOM TRENUTKU

Neslavan pokušaj Vlade da na fejsu istraži nezaposlenost

Vlada Facebook

Vlada Facebook

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Vlada Zorana Milanovića, koja je prošli tjedan izmijenila zakon da bi dozvolila ministrima da mimo natječaja zaposle stotinjak najbližih suradnika, jučer veselo, bez grižnje savjesti, preko društvenih mreža pita: 'Što najviše koči hrvatskog radnika? Kako pomoći mladima? Kako bi ste vi riješili nezaposlenost?' Tisuću i stotinu građana našlo se barem nakratko zaposleno, komentirajući Vladin status na Facebooku i zamišljajući da je vlast koja radi svoj posao

Plodonosna rasprava na Vladinom Facebooku o smanjenju nezaposlenosti uslijedila je nakon što su ministri odlučili povećati državni aparat zapošljavajući stotinjak novih suradnika. Građani to mogu 'lajkati' ili ne, no sami sudjelovati u novom bujanju birokracije ipak ne mogu, jer se nova pojačanja primaju mimo natječaja. Posluživši se nogometnim rječnikom, trener Čačić obrazložio je zapošljavanje stranačkih podobnika bez natječaja potrebom da sam postavlja bekove i halfove, bez uplitanja ulice.

No čini se da ulica može biti vrlo aktivna preko društvenih mreža i zamišljati što bi radila da je vlast. Bilo je tu svakakvih prijedloga: ideja o smanjivanju poreza koje će probuditi poduzetnike, oporavku brodogradnje, prestanku financiranja brodogradnje, prozivanja Todorića za nelikvidnost, zazivanja ukidanja zavoda za zapošljavanje i vjere u spasonosne obnove fasada koje će zaposliti tisuće. Oni trezveniji zgroženo su uočili da ova vlada nema plan ni kompas kad ekonomske eksperte traži među pukom na Facebooku, običnom ulicom, na čije kadrove ne računa.

Ono u čemu je Milanovićeva vlada zaista nadmašila prethodnike jest fokusiranost na društvene mreže. Zbog predanosti Facebooku i Twitteru osnovali su Odjel za online komunikaciju, za koji su, ponovo mimo natječaja, regrutirali stranačke volontere koji su prerasli u community managere koji tvitaju i smišljaju statuse u ime Vlade.

Uhvatiti se ukoštac s rješavanjem nezaposlenosti zbilja nije lako, zgodno primjećuje autor jučerašnjeg Vladinog statusa na Facebooku. Na sreću Vlade, probleme je puno lakše rješavati u virtualnom nego u stvarnom svijetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi