pod okriljem primirja

Neobična misija u Gazi: U tajnosti prebačene novčanice vrijedne milijune dolara

09.12.2023 u 14:14

Bionic
Reading

Pod okriljem kratkog primirja između Izraela i Hamasa, prošlog utorka konvoj vozila krenuo je u jednu od najneobičnijih misija rata: povrat oko 180 milijuna šekela u gotovini

Zaliha novčanica, teška blizu tone i vrijedna 50 milijuna dolara, čuvana je u dvije podružnice Banke Palestine smještene u nekim od najopustošenijih dijelova opkoljene enklave, piše Financial Times.

Zabrinuti zbog rastućeg nedostatka gotovine na jugu Gaze, kamo je većina od 2,3 milijuna stanovnika enklave pobjegla i gdje se sada nalazi većina korisnika humanitarne pomoći, dužnosnici Banke Palestine vidjeli su primirje kao priliku za prebacivanje novčanica na sjever kako bi spriječiti kolaps gospodarstva.

Operacija povrata novca, nazvana ConOps-Gaza, zahtijevala je opsežno planiranje: podršku UN-a, stražare, odobrenje iz Izraela i iznimno razrađeni sigurnosni plan. Manji transportni kontejner napunjen je s otprilike 900.000 novčanica.

'Bio je to jako neobičan konvoj. Nadrealno, ali neophodan', rekla je za Financial Times osoba koja je bila uključena u logistiku pothvata.

Novčanice su sada dostupne za cirkuliranje u južnoj Gazi, gdje se svaki dan poduzimaju slični napori da se održi protok novca usprkos intenzivnom izraelskom bombardiranju.

  • +10
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia