IVICA MUDRINIĆ

'Nema pomaka u ključnim područjima za investitore'

04.09.2013 u 15:30

Bionic
Reading

'Radi se o malom pomaku, apsolutno nedovoljnom, ali indikativnom', ocijenio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić pomak Hrvatske na ljestvici konkurentnosti za šest mjesta, slično kao i nedavne podatke o usporavanju pada BDP-a

Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je danas najnovije rezultate 'Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2013. - 2014.'. Nakon što je rang Hrvatske proteklih godina bio u trendu opadanja, u ovogodišnjem Izvješću zabilježeno je lagano poboljšanje.

Ovogodišnji rast za šest pozicija u odnosu na 2012. smješta Hrvatsku na 75. mjesto među 148 zemalja svijeta. Hrvatska je od 2002., kada je prvi put uključena u ovo mjerenje, bilježila razdoblje realnog napretka od 2005. do 2007., a potom od 2008. do 2012. kontinuirani gubitak pozicije.

Ovogodišnji rezultati Hrvatske pokazuju značajno poboljšanje ocjene razvoja financijskog tržišta (78.) i poslovne sofisticiranosti (88.), dok ostali faktori bilježe minimalan porast. Zamjetan je pad ocjena makroekonomskog okruženja (67.), zdravlja i osnovnog obrazovanja (66.) i efikasnosti tržišta rada (114.). I dalje su najproblematičniji faktori za funkcioniranje biznisa neefikasna državna administracija, nestabilnost vladinih politika i korupcija.

'Na žalost, imamo pomake kod onih kriterija koji su već dobri, a u onima u kojima smo tradicionalno loši nema pomaka', prokomentirao je Grčić.

Izrazio je umjereni optimizam u pogledu daljnjih trendova u jačanju konkurentnosti ističući da Vlada intenzivno radi na reformama i uklanjanju prepreka za investitore.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić zadovoljan je promjenom trenda, ali je upozorio da se pomak nije dogodio u područjima ključnim za privlačenje investicija.

'Uočen je pozitivan pomak Hrvatske na ljestvici konkurentnosti u 2013., što budi umjereni optimizam. Istovremeno, pozicija na toj ljestvici svakako nije zadovoljavajuća. Reforme u Hrvatskoj moraju se nastaviti provoditi i pritom biti još dinamičnije i dublje. Promjene se moraju događati na području reforme tržišta rada, makroekonomskog okruženja, jačeg poticanja stranih ulaganja, obrazovanja, a inovacije i nove tehnologije trebaju postati prioriteti kako državne tako i poslovne politike.

Samo spremnošću da se povuku radikalni potezi i provedu strukturne reforme možemo se vratiti na pozicije gdje smo bili i pokušati biti konkurentniji od zemalja u okruženju', istaknuo je Mudrinić.