NEUSPJEH NATJEČAJA HFP-A

Nema kupaca za Adriachem, Imotu i Trimotu

14.06.2010 u 15:41

Bionic
Reading

Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) nije stigla ni jedna ponuda na natječaje za kupnju većinskih državnih dioničkih udjela pod posebnim uvjetima za jednu kunu u tri dalmatinske tvrtke Adriachemu, Imoti i Trimotu, doznaje se danas iz HFP-a po isteku roka za predaju ponuda na te natječaje

Natječaje za kupnju većinskih državnih dioničkih udjela u te tri tvrtke pod posebnim uvjetima HFP je temeljem odluke svog Upravnog odbora i suglasnosti hrvatske Vlade objavio početkom travnja ove godine s istekom roka za predaju ponuda do danas do 14 sati.

Iz HFP-a se doznaje da tijekom natječaja nije otkupljena niti jedna ponudbena dokumentacija ni za jednu od tih tvrtki, iako su članovi Upravnog odbora očekivali kako će uz posebne uvjete natječaja naći kupce čime bi se riješili i dugogodišnji problemi poslovanja tih tvrtki.

No, s obzirom da ponuda nije bilo moguće opcije za neke od tih tvrtki sada su stečajevi, što su također prije objave natječaja spominjali članovi Upravnog odbora HFP-a.

O neuspjehu tih natječaja te drugom vezano za te tvrtke raspravit će, kako se očekuje, Upravni odbor Fonda na svojoj idućoj sjednici.

Natječaji za sve tri tvrtke, Adriachem, Imotu i Trimot, zadnjih su nekoliko godina više puta objavljivani, pa i pod posebnim uvjetima, ali ponuditelja nije bilo, jer su sve opterećene velikih dugovanjima prema državnim i ostalim vjerovnicima te zaposlenicima.

Tako Adriachem iz Kaštel Sućurca od 2008. ima blokiran račun te ne obavlja djelatnost. Početna cijena u netom završenom natječaju za 81,67 posto dionica te tvrtke u državnom vlasništvu bila je jedna kuna, slično kao i za 94,58 odnosno 97,78 posto dionica u Imoti i Trimotu, tvrtkama s područja Imotskog.