SPORNA CIJENA PŠENICE

Nema dogovora Čobankovića i poljoprivrednika

06.08.2009 u 16:04

Bionic
Reading

Sastanak ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića i suradnika s predstavnicima seljačkih udruga na temu aktualnog stanja vezanog uz ovogodišnju žetvu, posebice uz otkupnu cijenu pšenice završio je danas bez rezultata.

Uz naglasak da resorno ministarstvo nije adresa na kojoj se dogovara otkupna cijena pšenice, Čobanković je poljoprivrednicima ponovio da će 60 posto poticaja za ovu godinu biti isplaćeno krajem kolovoza ili početkom rujna, a subvencija za zbrinjavanje tržišnih viškova od 0,15 kuna po kilogramu po obračunu, dakle vjerojatno početkom listopada.

Dodao je i da se s Petrokemijom pregovara da ta tvornica seljacima za iznos preostalih 40 posto poticaja, koji bi se trebali isplatiti 2010., omogući uzimanje mineralnih gnojiva za ovogodišnju jesensku sjetvu.

Pritom je istaknuo da je trenutna situacija na tržištu pšenice izuzetno teška te da i većina zemalja u okruženju ima problema s tržišnim viškovima. Uz to, rekao je, pšenica je na primjerice najbližoj, budimpeštanskoj burzi početkom srpnja stajala 0,93 kune, a danas 0,79 kuna po kilogramu, uz tendenciju pada.

Ministar Čobanković stoga je poljoprivrednike, koji su od Ministarstva zahtijevali da utvrdi ujednačenu otkupnu cijenu u cijeloj zemlji, pozvao da se za pregovore oko otkupne cijene pšenice okrenu otkupljivačima, jer Vlada nema instrumenarij kojim bi utjecala na tu cijenu te postoji tržišni red 'zadužen' za to.

No, današnji je sastanak još jednom ukazao i na nejedinstvo među poljoprivrednim proizvođačima.

Sastanak je, naime, napustio dio predstavnika poljoprivrednih proizvođača, uglavnom okupljenih oko Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB), i to zbog neslaganja s čelnicima Hrvatskog seljačkog saveza, Nezavisnih hrvatskih seljaka i Udruge obiteljskih gospodarstava oko njihovog sudjelovanja na prošlotjednom sastanku s otkupljivačima okupljenima u Žitozajednicu.

Na tom je sastanku dogovoreno da će članice Žitozajednice pšenicu otkupljivati po cijeni od 0,78 do 0,82 kune, uz iznimku Agrokora, koji će pšenicu ugovorenu za svoje potrebe plaćati po cijeni od 0,95 kuna po kilogramu.

Zajedno sa poticajima to bi bilo najviše 1,10 kuna po kilogramu, dok dio poljoprivrednika i dalje traži 1,25 kuna za kilogram pšenice.

Predsjednik ZUSSB Antun Laslo nakon sastanka je kazao da su zbog pristanka tih triju udruga na uvjete prošlotjednog sastanka, sada svi seljaci prisiljeni pristati na cijenu od najviše 0,95 kuna po kilogramu pšenice, kao i da će o načinu na koji će pokušati postići željenu cijenu odlučiti do subote, za kada je u Đakovu najavljen skup nekoliko poljoprivrednih udruga.

Predsjednik HSS-a Željko Mavrović je pak na to odgovorio da će pokušati s poljoprivrednicima dogovoriti "pravni i fizički" pritisak na one koji određuju cijenu, odnosno na otkupljivače i prerađivače, umjesto na državu, a ukoliko to ne uspije da će napustiti Hrvatski seljački savez.