preuzimanje kutinske lonije

Nekad isključivo dalmatinski brend Studenac pod komandom Poljaka na korak je od 'osvajanja' gotovo cijele Hrvatske. Državna agencija dala mu je zeleno svjetlo

24.03.2022 u 09:29

Bionic
Reading

Ono o čemu se šuškalo početkom godine sve je izvjesnije. Omiški Studenac na korak je od preuzimanja kutinske Lonije, čime će nastati ozbiljan takmac najvećim igračima na tržištu maloprodaje - Konzumu, Lidlu, Plodinama, Kauflandu i Sparu. Zeleno svjetlo velikom spajanju dala je i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) te se sad čeka kraj pregovora između dviju kompanija

Iz Studenca zasad ništa ne žele komentirati te samo konstatiraju da su dobili pozitivan odgovor AZTN-a.

'Točno je to da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi Studenca nad Lonijom, no u ovom trenutku nismo u mogućnosti detaljnije komentirati taj proces', poručili su iz omiške tvrtke.

Nekad isključivo dalmatinski brend Studenac u zadnje tri godine proširio je svoje poslovanje na gotovo cijelu Hrvatsku.

Akvizicija Lonije donosi Studencu novih više od 300 trgovina, čime će njegova prodajna mreža sa sadašnjih 750 dućana narasti na njih više od 1000. Od županija, ostat će nepokriven samo krajnji sjever i istok zemlje, a to su: Međimurska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija.

Kad se gleda samo broj dućana, Studenac već danas ima najveću maloprodajnu mrežu u Hrvatskoj jer svoje poslovanje bazira na trgovinama manjeg formata dok konkurencija više 'tipuje' na super i hipermarkete.

  • +9
Studenac Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Studenac

Do ekspanzije Studenca došlo je nakon što su ga od dotadašnjeg vlasnika Josipa Milavića sredinom 2018. preuzeli poljski investitori, odnosno fond Enterprise Investors. Riječ o jednoj od najvećih private equity kompanija u srednjoj i istočnoj Europi.

Specijalizirani su za otkup srednje velikih tvrtki u koje zatim ulažu velika sredstva kako bi im ubrzali rast. U pravilu investiraju u kompanije u periodu između pet i osam godina. Na korporativnim stranicama Enterprise Investorsa navodi se da su od 1990. do danas uložili 2,2 milijarde eura u 151 kompaniju.

Prije preuzimanja Studenca Poljaci su početkom 2018. kupili pekarski lanac Pan-Pek, a još ranije od Agrokora Ivice Todorića dućane sportske obuće i odjeće Intersport.

Nakon Enterpriseove akvizicije omiškog trgovca krenulo je agresivno širenje Studenca. Redom su 'progutani' porečka tvrtka Istarski supermarketi, zadarski Sonik, biogradski trgovački lanac Bure i početkom ove godine dubrovački Pemo. Uz to je krajem svibnja prošle godine otvorena prva trgovina Studenca u Zagrebu, čiji se broj do danas popeo na ukupno 11.

Preuzimanjem Lonije, Studenac će 'nabildati' ne samo svoju prodajnu mrežu, već i poslovne brojke.

Prema zadnjim dostupnim financijskim rezultatima iz 2020., Studenac je imao promet od 1,85 milijardi kuna i bruto dobit od tek deset milijuna kuna, pri čemu su zapošljavali oko 3500 ljudi.

Kutinska Lonia, u vlasništvu obitelji Jaram, u 2020. poslovala je s prihodima nešto višim od 500 milijuna kuna i također skromnom dobiti od 15 milijuna kuna. Uz to je zapošljavala nešto više od 1000 ljudi. Lonia je nedavno preuzela đurđevačku tvrtku Sloga podravska trgovina sa 70-ak dućana te se tako proširila na Koprivničko-križevačku županiju.

Sjedinjenjem Studenca i Lonije nastat će tvrtka s preko 4500 zaposlenih i oko dvije i pol milijarde kuna prometa godišnje. Time se Studenac po visini prihoda približio splitskom Tommyju, šestom najvećem trgovcu u Hrvatskoj.