dionice padaju

Neizvjesnost oko Agrokora i dalje gura Zagrebačku burzu u minus

20.03.2017 u 15:35

Bionic
Reading

Neizvjesnost oko budućnosti Agrokora kao i Viaduktovi problemi s mostom Čiovo u ponedjeljak su se odrazili i na Zagrebačku burzu. Dva sata prije kraja trgovanja Burza je bila u minusu – većina najtrgovanijih dionica izgubila je na vrijednosti, a gubitaše predvode Ledo, Jamnica i Viadukt

Glavni dionički indeks Crobex bio je u minusu jedan posto, uz promet na burzi od skromnih deset milijuna kuna.

Trgovinski dan obilježili su pregovori najvećih dobavljača Agrokora. Oni su se sastali u prostorima Kraša gdje su pokušali donijeti zajednički stav o svojim potraživanjima u kompanijama Ivice Todorića. Sastanak je završio, u javnosti nije pušteno puno detalja, no poznato je da kreću novi sastanci dobavljača s predstavnicima Vlade i Agrokora.

Također, slovenske Finance nagađaju o tome kako je ruski poduzetnik Sergej Galicki, vlasnik trgovačkog lanca Magnit spreman preuzeti Konzum, Mercator i Ideu. 

Neizvjesnost se najviše odrazila na dionicu Jamnice. Na burzi su protrgovane dionice vrijedne 2,2 milijuna kuna, pad cijene od 5,66 posto.

Najveći je gubitnik građevinska tvrtka Viadukt čija je dionica pala nešto više od deset posto uz 1,3 milijuna kuna prometa. Taj se zagrebački građevinar našao pod pritiskom nakon medijskih napisa da je kriv za kašnjenje u izgradnji mosta Čiovo.

Viadukt nastavlja graditi most kopno - otok Čiovo koji bi trebao biti gotov do ove zime, a tvrtka bi zbog nastale situacije mogla pretrpjeti gubitke od više desetaka milijuna kuna, rekao je u ponedjeljak predsjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić. O eventualnim penalima Viaduktu zbog kašnjenja, istaknuo je, razgovarat će se na kraju posla. Dodao je međutim da moraju postojati uvjeti ako se nekoj tvrtki žele naplatiti penali.

Gotovo milijun kuna prometa napravljeno je i dionicama Leda, čija je dionica pala 2,5 posto, na 7900 kuna. Ledo pada u paketu s ostalim tvrtkama u sastavu Agrokora. Pola posto vrijednosti izgubilo je i Belje, dok je Zvijezda pala četiri posto. Više od jedan posto pale su i dionice Končara koji je nadomak milijunskog prometa.

Loša atmosfera na tržištu odrazila se i na dionice Hrvatskog Telekoma i Valamar Riviere. HT je u trenucima pisanja teksta bio u minusu 1,6 posto, dok je Valamar kliznuo 0,25 posto. S obje dionice napravljeno je po više od pola milijuna kuna prometa.

Burza nije pomazila niti Đuro Đakovića. Dionica je u trenucima pisanja teksta bila u minusu osam posto, iako je ta tvrtka danas objavila sklapanje ugovora o isporuci vagona za francuske kupce vrijedan 39 milijuna kuna.