SANADEROVA PORUKA MINISTRIMA

'Ne uštede li dovoljno, ići će na popravni'

27.02.2009 u 13:38

Bionic
Reading

Ministri su od premijera Ive Sanadera dobili zadatak da do sredine idućeg tjedna izrade planove štednje za svoje resore u sklopu planiranog rebalansa proračuna

Na današnjem Sanaderovom sastanku sa svim ministrima nije bilo riječi o konkretnim brojkama za koliko se očekuje da svako ministarstvo skreše svoj budžet. 'Dali smo im slobodu da sami odluče. Ukoliko ne budemo zadovoljni, ići će na popravni ispit', rekao je Sanader.

Nakon što Vlada odluči što, gdje i koliko rezati kada je riječ o njezinim planovima i investicijama za ovu godinu ići će se u nove pregovore sa sindikatima javnih službi o plaćama. Također, sređeni proračun jedan je od glavnih uvjeta da se dogovore nova zaduženja u inozemstvu.

'Ako bude nužda da se ide u deficit, to će biti i politička i ekonomska odluka. Pitanje je što će biti na jesen. To nijedan stručnjak ne može predvidjeti', istaknuo je Sanader.

U sklopu rebalansa, najavio je premijer, u proračunu će namaknuti potrebna sredstva za subvenciju kamatnih stopa za kredite građana koji kupuju prvu nekretninu. Međutim, Vlada očekuje da bankari prije svega spuste kamate, a da građevinari snize cijene kvadrata.