GUVERNER HNB-A:

'Ne štitim banke već zemlju od politikanata'

Guverner Rohatinski u Saboru

Guverner Rohatinski u Saboru

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Guverner HNB-a Željko Rohatinski zadovoljan je što je Vlada odustala od oporezivanja aktive banaka, jer ponavlja da takvo što ne bi bilo dobro za cijelo gospodarstvo, piše Večernji list

'Preporukom da se odustane od ideje oporezivanja banaka nisam štitio banke, nego želim štititi zemlju od političara i politikanata koji nemaju snage uzdignuti se iznad uskih interesa i raditi za opće dobro građana', kaže guverner za Večernji list.

Uvođenjem takvog poreza banke bi trošak prebacile na komitente, ponavlja guverner svoje stajalište, odnosno došlo bi sigurno do povećanja kamata. Negira i tumačenja pojedinaca da stopa poreza od 0,3 posto ne bi imala velik učinak na poslovanje banaka. No bi, kaže, jer bi im uzela četvrtinu dobiti, uzme li se u obzir da im je stopa prinosa na aktivu 1,1 posto.

'Zato nastojim štiti postolat pravednog oporezivanja ovisno o snazi koju porezni obveznik ima. A isticanje banaka kao najprofitabilnije djelatnosti nije točno, jer ima i onih koji su puno profitabilniji, a čije oporezivanje ne bi imalo loših posljedica na gospodarstvo. Također uvođenje poreza je i nelogično, jer se ne vodi računa o rezultatima poslovanja banaka, s obzirom na to da ima i onih koje posluju s gubitkom. Oporezivanjem, njihov bi se gubitak povećao. A uostalom svojim sredstvima banke financiraju državu', kaže guverner.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi