BRANIMIR BERKOVIĆ

'Ne prođe ni dan, a da ne mislim na Cotrugli'

13.03.2015 u 08:20

Bionic
Reading

Branimir Berković polaznik je 12. Executive MBA generacije pri Cotrugli Business School s bogatim radnim iskustvom, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Berković je po struci magistar prava, prije je radio u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR), a trenutno je zaposlen u Allianzu. Berković u intervjuu donosi svoj osvrt na edukacijsko putovanje s Cotruglijem te nekoliko savjeta iz prve ruke za sve potencijalne polaznike programa

Postižete dobre rezultate u karijeri na domaćem i inozemnom tržištu te oduvijek ulažete u svoje obrazovanje. Zašto ste procijenili da vam Executive MBA treba upravo sada?

Shvatio sam da imam dovoljno poslovnog iskustva i zrelosti kako bi mi nadogradnja u obliku Executive MBA bila korisna. Što sam više stasao u poslovnom smislu, to mi je bilo jasnije da mi trebaju dodatne poslovne vještine i znanja. Stjecao sam ih dio po dio na raznim stručnim usavršavanjima. Poželio sam zaokružiti ta parcijalna znanja cjelovitim programom kako bi mi sve sjelo na mjesto. O Executive MBA-u na Cotrugliju čuo sam puno dobrih stvari od kolega iz ranijih generacija – odluka nije bila teška!

Koji moment karijere biste posebno izdvojili?

Najteži, a ujedno i najizazovniji, trenutak je kada morate početi upravljati timom. Od vas se očekuje da vodite, propitujete, dajete usmjerenje i budete uvijek korak ispred te, kao najvažnije, da motivirate.

Ušli ste u stipendijsko finale. Kako je izgledao taj proces i kakav je bio dojam nakon finala?

Ušao sam neopterećen u cijeli proces. Došao sam znatiželjan i opušten na testiranje. Međutim već nakon prvih nekoliko iteracija jako mi se svidio postupak i ljudi koji su me okruživali. Osjećao sam da želim biti dijelom tog svijeta. Sve je bilo vrlo motivirajuće, odlično organizirano i dinamično. Na koncu je došao dio u kojem smo se natjecali, onako zdravo, kao prijatelji, suigrači i s plemenitim ciljem. Krajem dana bio sam razigran, prepun dojmova i novih prijateljstava. To je odlično iskustvo u kojem je bilo pobjednika, ali ne i gubitnika. Preporučio bih svakome.

Kakvi su bili komentari i očekivanja najbližih za vrijeme stipendijskog procesa?

Stipendijski proces nije mi uzeo puno vremena, ali je zato donio izuzetno puno uzbuđenja koje sam podijelio s ukućanima. Kćerima, koje su već u višim razredima osnovne škole, teško sam objasnio da se natječem kako bih učio. Međutim kada sam im objasnio način na koji je sve proteklo te na koncu priopćio ishod natjecanja, zajedno smo se veselili. Supruga je bila sretna što ima muža 'studenta'.

Program je počeo i jesu li Vaša očekivanja ispunjena?

Program je krenuo snažno i dinamično. Prvi modul je bio sjajan i nadahnjujući. Potvrdio mi je da sam napravio pravi odabir. Ubrzo su krenule zadaće, pripremni radovi i testovi. Sada ne prođe ni dan, a da ne mislim na Cotrugli. Dogodilo se još nešto značajno - mi polaznici počeli smo izlaziti, družiti se i zabavljati... a to je već posebna priča.

I za kraj, što biste preporučili kandidatima koji razmišljaju o prijavi?

Ne razmišljajte, prijavite se! Budite svoji. Dajte se cijeli u postupak i budite otvoreni za nove ideje. Nadam se da se vidimo dogodine na zajedničkim druženjima!