nije nesreća?

NATO vjeruje izvješćima da je iranska raketa srušila ukrajinski zrakoplov

10.01.2020 u 20:36

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u petak da vojni savez vjeruje zemljama članicama koje tvrde da je ukrajinski zrakoplov srušen iranskom raketom zemlja-zrak u srijedu u blizini Teherana. "Nemamo razloga ne vjerovati izvješćima koje smo vidjeli od više članica NATO-a", rekao je u Stoltenberg u Bruxellesu na marginama sastanka s ministrima vanjskih poslova EU-a.

"Izrazili su zabrinutost zbog informacije po kojoj je zrakoplov možda srušio iranski zračni obrambeni sustav", dodao je Stoltenberg.

Ukrajinski zrakoplov Boeing 737 kompanije UIA srušio se u srijedu ujutro nakon što je poletio iz Teherana pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

UIA je objavila da je zrakoplov bio nov i prošao dva dana prije pada zadnju tehničku kontrolu, a prve prve procjene zapadnih obavještajnih službi govorile su da avion nije srušen projektilom, no zatim je nekoliko zapadnih zemalja iznijelo druge teze.

Nesreća se dogodila nedugo pošto je Teheran ispalio rakete na baze koje koristi američka vojska u Iraku.

Iran kategorički poriče da je Boeing 737 pao nakon što ga je pogodila raketa, teza koju podržava nekoliko zemalja, posebice Kanada čiji su brojni državljani stradali u toj nesreći.

Europska komisija pozvala je u petak na "neovisnu i vjerodostojnu" istragu o padu ukrajinskog zrakoplova.