UPRAVA HFP

Natječaji za Meiso, ZRC Lipik i Kaštelanske staklenike

24.11.2009 u 14:31

Bionic
Reading

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) odlučio je na današnjoj sjednici predložiti Vladi raspisivanje javnih poziva za privatizaciju tvrtaka Meiso iz Goričana, Zdravstveno- rekreacijski centar (ZRC) Lipik i Kaštelanski staklenici

U obućarskoj tvrtci Meiso, HFP predlaže privatizaciju po posebnim uvjetima, odnosno cijenu od jedne kune za 48.891 dionicu koje čine 78,86 posto temeljnog kapitala. Ukupna nominalna vrijednost tih dionica je 14,66 milijuna kuna, a obveze tvrtke su 14,85 milijuna kuna, rekao je predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak

Dosad su bila provedena četiri javna natječaja te tvrtke, od kojih je zadnji bio s cijenom od jedne kune. U novom natječaju UO HFP-a pored ostalih obveznih uvjeta predlaže zadržavanje sadašnje djelatnosti i svih 392 zaposlenih najmanje dvije godine od kupnje.

Za ZRC Lipik također se predlažu posebni uvjeti odnosno cijena od jedne kune. Riječ je o šestom pokušaju privatizacije, a u zadnja dva cijena je također bila jedna kuna.

Prodaje se 28.775 dionica koje čine 90,14 posto temeljnog kapitala, ukupne nominalne vrijednosti 2,87 milijuna kuna. Ukupna dugovanja ZRC-a Lipik su 367,6 milijuna kuna. U novom natječaju UO HFP-a predlaže mogućnost otpisa PDV-a, uz uvjet da ga kupac ne može koristiti kao odbitak predporeza. Među obveznim uvjetima su zadržavanje sjedišta i turističke djetatnosti.

Ministar turizma i član UO HFP-a Damir Bajs kaže da su se ministarstvu javila dva zainteresirana ponuđača.

Za Kaštelanske staklenike UP HFP-a predlaže privatizaciju po komercijalnim uvjetima, imajući prije svega u vidu vrijednost zemljišta kojim ta tvrtka raspolaže, rekao je predsjednik UO HFP-a i ministar poljoprivrede Petar Čobanković

Riječ je o 478.010 četvornih metara zemljišta na atraktivnom položaju pri čemu su staklenici koji su na njemu izgrađeni upisani kao građevinski objekti što može biti važno pri mogućoj prenamjeni zemljišta.

Ponajviše zbog toga, a također i zato što se prodaje kontrolni paket dionica, UO HFP-a predlaže prodaju 75,63 posto dionica Kaštelanskih staklenika ukupne nominalne vrijednosti 214,78 milijuna kuna, po cijeni od 5.500 kuna za dionicu, što je 3.000 kuna više od njihove nominalne vrijednosti. Tako bi vrijednost državnog paketa dionica u natječaju bila 472,53 milijuna kuna.

S obzirom na tu znatnu svotu, od ponuđača se neće tražiti zadržavanje djelatnosti i svih 172 zaposlenih, jer se očekuje da će oni morati povećati broj zaposlenika.

Nezadovoljan time, kao i činjenicom da HFP nije prihvatio zahtjev sindikata da se radnicima omogući kupnja 25 posto plus jedne dionice po cijeni od jedne kune za dionicu, član UO HFP-a - sindikalac Ozren Matijašević, bio je protiv prihvaćanja prijedloga za privatizaciju Kaštelanskih staklenika. Ostali članovi Odbora podržali su predloženi model.