SIJEČANJSKI MINUS 0,7%

Nastavljen pad cijena nekretnina

28.01.2010 u 10:33

Bionic
Reading

U siječnju je nastavljen pad cijena nekretnina u Hrvatskoj, pri čemu je izraženiji pad zabilježen na najznačajnijem, zagrebačkom tržištu, dok se na Jadranu cijene nisu mijenjale. Prosječna tražena cijena nekretnina u Hrvatskoj ukupno, u siječnju 2010. je u odnosu na prosinac 2009. manja za 0,7 posto

Prema indeksu cijena nekretnina koje objavljuje CentarNekretnina, tražene cijena nekretnina u Zagrebu u siječnju su niže za 1,3 posto u odnosu na mjesec prosinac, dok su na godišnjoj razini manje za 5,7 posto. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu pala je na 1.868 eura/m2. Stanovi u centru i dalje su najskuplji s prosječnom cijenom od 2.423 eura/m2, što je čak 30 posto više od prosjeka. Prosječna tražena cijena stana u studenom u sjevernoj (podsljemenskoj) zoni u Zagrebu iznosi 2.304 eura/m2 i 23 posto je viša od prosjeka te 21 posto viša od cijene stana na Trešnjevci, odnosno čak 34 posto viša od prosječne tražene cijene stana u Novom Zagrebu.

Na Jadranu se cijene nisu mijenjale u odnosu na prošli mjesec (0,1 posto), dok su na godišnjoj razini pale za 4,5 posto.

U komentaru kretanja cijena nekretnina Domenico Devescovi, voditelj CentarNekretnina, navodi da se ne može očekivati zaustavljanje pada cijena nekretnina dok banke ne promijene politiku kreditiranja. 

'Banke značajno utječu na volumen transakcija na tržištu stambenih nekretnina i nije realno očekivati porast volumena transakcija i značajniji pad traženih cijena nekretnina dok se ne povuku dva ključna poteza, odnosno krediti učine dostupniji građanima smanjenjem kamatnih stopa i povećanjem udjela kredita u procijenjenoj vrijednosti nekretnine te zaustavi reprogramiranje kredita investitorima i tako ih se potakne na značajnije spuštanje cijena novosagrađenih stanova', navodi Devescovi.

Napominje i da velik utjecaj na tržište stambenih nekretnina ima i psihološki moment, tj. očekivanja potencijalnih kupaca o budućoj vrijednosti nekretnine koju namjeravaju kupiti, o osobnoj situaciji što se tiče zaposlenja i mogućnosti podmirivanja preuzetih obaveza te općoj gospodarskoj klimi u kratkoročnom razdoblju.

'Do kraja godine očekujemo nastavak korekcije traženih cijena nekretnina u Zagrebu i na Jadranu. Vjerujemo da će doći do daljnjeg pada traženih cijena stambenih nekretnina koji će biti uzrokovan smanjenom potražnjom za stambenim kreditima. Niže tražene cijene će nepovoljno utjecati na poslovne prihode investitora te njihovu sposobnost pravodobne otplate postojećih dugova. Diferencijacija cijena nekretnina ovisno o lokaciji i stanju nekretnine i dalje će biti prisutna', zaključuje Devescovi.