AGONIJA DALMATINKE NOVE

Nastavak stečaja, odbijena žalba vlasnika

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.11.2009 14:32
  • Objavljeno 18.11.2009 u 14:27
dalmatinka nova

dalmatinka nova

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Nekoliko desetaka radnika sinjske tvrtke Dalmatinka Nova održalo je danas prosvjedni skup ispred zgrade Visokog trgovačkog suda u Zagrebu zbog sporosti rješavanja slučaja te tvrtke u kojoj zaposleni mjesecima ne dobivaju plaću, a nakon što su iz Visokog trgovačkog suda dobili dokument koji potvrđuje da se stečaj nastavlja, završili su prosvjed i razišli se

Radnici Dalmatinke nove, njih 181 u srpnju su splitskom Trgovačkom sudu uputili zahtjev za stečaj tvrtke, koji je i pokrenut 17. srpnja. Na to su se žalili vlasnici tvrtke braća Ladini iz Italije te je predmet početkom rujna dospio na Visoki trgovački sud u Zagrebu (VTS), ali do danas nije riješen.

Nezadovoljni takvom situacijom radnici su se okupili ispred VTS-a prosvjedujući zvižducima, trubljenjem i povicima negodovanja i tražeći od tog suda da riješi žalbu vlasnika Dalmatinke Nove. Odbili su prijedlog glasnogovornice VTS-a da se njihovi predstavnici sastanu s predstavnicima Suda. Takvu odluku sindikalna povjerenica Iva Radonja obrazložila je time da je nepotrebno pregovarati o nečemu što bi trebala biti redovna djelatnost suda.

Prosvjed je nakon toga nastavljen sve dok iz VTS-a prosvjednicima i novinarima nije podijeljen dokument koji, po riječima pravnog zastupnika radnika odvjetnika Zorana Vujanovića, pokazuje da je žalba vlasnika na pokretanje stečaja odbijena, kao i njihov zahtjev za izuzećem Trgovačkog suda u Splitu.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, koji je prisustvovao prosvjednom skupu, upozorava kako je zanimljivo da dokument - potvrda Trgovačkog suda u Splitu o primitku rješenja VTS-a na žalbu vlasnika Dalmatinke Nove, nosi današnji datum pa je vrlo vjerojatno da je VTS o žalbi odlučio jučer ili danas, odnosno da je rješenje rezultat pritiska sindikata.

Stečaj Dalmatinke Nove tako će biti nastavljen na ročištu 24. studenoga, a tijekom njega radnici, odnosno većinom tekstilne radnice, pokušat će naplatiti 14 neisplaćenih plaća.

Prema podacima iznijetim na prosvjedu, na dan pokretanja stečaja račun Dalmatinke Nove bio je prazan, a nepodmirene obveze bez potraživanja radnika iznosile su 22,8 milijuna kuna, pri čemu je tvrtka 257 dana bila u blokadi.

Radnici potražuju oko 20 milijuna kuna, a zajedno s potraživanjima drugih vjerovnika, procjenjuje se da su trenutni dugovi Dalmatinke Nove oko 156 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi