od ideje do uspješne realizacije

Kako su zidne tapete, od jedne trudničke ideje, pronašle put do uspjeha?

05.10.2023 u 09:03

Bionic
Reading

Kada se spoje prijateljstvo, ideja, međusobna potpora i mala pomoć sa strane, uspjeh ne može izostati, složit će se Irina Halar Srdarević i Katarina Matković, vlasnice brenda ručno ilustriranih tapeta Chicha Micha. Doznali smo kako je započeo njihov poduzetnički put

Najzanimljivije poslovne priče počinju iz prijateljstva, a priča o brendu Chicha Micha te njegovim osnivačicama Irini i Katarini nije izuzetak. Znaju se više od deset godina. Prije nego što su postale prijateljice bile su kolegice, Irina kao digital account, a Katarina kao kreativka u tvrtki. 'Na poslu, na kojem smo svakodnevno intenzivno surađivale, uvijek smo se jako dobro razumjele, zbog čega nikada nije trebalo uložiti previše truda da bismo kreativno uskladile ideje i iznjedrile ono što se objema sviđalo i čime smo obje bile zadovoljne', kažu.

Irini je u naletu trudničke motivacije i inspiracije 2019. godine došla želja za realizacijom projekta i pokretanjem vlastitog biznisa, a u koji bi se Katarina, kojoj je ilustracija prva ljubav, savršeno uklopila. 'Tada su nas u svijetu nanovo popularne tapete dovele do ideje koja je postala naša osnovna djelatnost – dizajniranje jedinstvenih, autorskih, 100 posto rukom crtanih zidnih tapeta za djecu i odrasle. Naprosto se činilo suludim propustiti takvu priliku i ne okušati se u realizaciji biznisa koji nas u potpunosti ispunjava srećom i nadom da ćemo jednoga dana biti uspješne u onome što živimo i radimo', kažu vlasnice Chiche Miche.

Uspjeh i prepoznatljivost nisu izostali - vesele custom made tapete naišle su na publiku te imaju značajnu brojku pratitelja na društvenim mrežama. Osim što su osjetile želju za osnivanjem nečeg svog, također su imale poduzetničko iskustvo iza sebe. Vlasnica obrta Chicha Micha je Irina. Katarina ima svoj obrt, a sve nedoumice oko otvaranja obrta na moje ime rješavale smo uz pomoć detaljnih uputa na stranicama Hrvatske obrtničke komore. Ako smo imale veće nedoumice, komunicirale smo direktno sa savjetodavnom službom. Njih možete dobiti putem maila ili telefona, također dostupnih na stranicama HOK-a', objašnjava Irina.

Voditi samostalni posao i uz to raditi 'od 9 do 17' povlači sa sobom puno neprospavanih noći, pretpostavljamo. Pitali smo ih kako usklađuju dva posla i privatni život? 'Dva posla u isto vrijeme su upravo to - dva posla. Vrlo često je nezahvalno i teško sve to uskladiti. Imati primarni posao znači da cijeli radni dio dana nisi u mogućnosti posvetiti se fizički i mentalno svom sekundarnom poslu i zato su motivacija, želja i vjera u ono što stvaraš i kreiraš izvan radnog vremena, od 17 sati pa nadalje, izuzetno bitne. Uspona, padova, hrabrosti i obeshrabrenja na tom putu ima napretek, ali nitko nije uspio preko noći, pa smo tako i mi spremne čekati svojih pet minuta jer vjerujemo u ono što radimo i imamo odličan feedback, što nam je, zapravo, najvažnije.' Određeni rizici u počecima zajedničkog poslovanja, poput manjka mjesečnih prihoda, dovedeni su na minimum jer su obje uz obrt bile zaposlene. Katarina kod sebe, Irina kod današnjeg poslodavca.

  • +2
Brend Chicha Micha Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Na ovaj način nismo morale biti direktno i nepovratno izložene riziku od neuspjeha. Nismo bile pod financijskim pritiskom ni u strahu od bankrota. Odgoda plaćanja obveza Komori prve dvije godine također je big deal kad si u poziciji malog i neiskusnog obrtnika koji tek treba pronaći svoje tržište i put do kupaca', ističu.

Spominjući Hrvatsku obrtničku komoru, osvrnuli smo se na često pitanje koje postavljaju mladi poduzetnici: Je li obrt pravi izbor?

Katarina i Irina nisu dvojile: 'Obrt je vrlo jednostavno registrirati, a registracija je od 1.9.2021. potpuno besplatna. Zanimljivo je to što u obrtu možete dobivati pomoć članova obiteljskog kućanstva bez obveze zasnivanja radnog odnosa. Zato je Irinin suprug aktivno, koliko mu vrijeme dopušta, uključen u svakodnevno poslovanje Chiche Miche. Zadnje, ali nikako i manje bitno je da prilikom osnivanja obrta imate mogućnost sami odabrati način oporezivanja ovisno o procijenjenim godišnjim primicima. To znači vrlo povoljnu opciju za početak poslovanja.'

Sve informacije o obrtu i otvaranju obrta pronađite ovdje.

Prilog je nastao u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom.