RADNICI OPTUŽUJU

Namjerno uništavaju Pevec transport!

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 30.06.2010 13:32
  • Objavljeno 30.06.2010 u 13:32
pevec, kamioni

pevec, kamioni

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Sindikat hrvatskog vozača podnio je prijavu protiv stečajnog upravitelja Pevec transporta Tanasija Markovića Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru zbog nezakonitih radnji u stečajnom postupku

U Sindikatu vozača smatraju da su stečajni upravitelj Marković i stečajni sudac Tomislav Mrazović  nizom poteza značajno oštetili vjerovnike, posebno radnike.

'Nepotpuno i netočno su utvrdili potraživanja i dugovanja vjerovnika, a umanjili su potraživanja radnika za dnevnice. Iz stečajne mase izostavili su dio kamiona koje je Pevec koristio u podnajmu, a koji su trebali biti preneseni u vlasništvo nakon što je završen period otplate. I još niz drugih stvari, sve s ciljem popune likvidacije Pevec transporta', rekao je Miljenko Gočina, predsjednik Sindikata.

Stečaj nad tvrtkom početkom godine pokrenuli su upravo Sindikat i radnici s namjerom da se razdvoji poslovanje društava iz grupacije Pevec. Međutim, tvrde sindikalisti, na samom početku stečajni upravitelj i sudac donijeli su odluku o gašenju Pevec transporta.

'Nije nam jasno zbog čega nije uzeta u obzir mogućnost da tvrtka nastavi poslovati jer je u trenutku pokretanja stečaja određeni broj kamiona bio registriran. Događa se nešto vrlo neobično! Kao da netko namjerno želi uništiti tvrtku da bi se otvorio prostor u branši za nekog drugoga', mišljenja je Damir Gašparović, savjetnik sindikata i bivši zaposlenik Pevec transporta.

Kad su vidjeli da se ide u likvidaciju tvrtke, Sindikat je pronašao stranog ulagača iz Austrije koji je, prema njihovim riječima, bio spreman kupiti sve kamione te u Bjelovaru otvoriti novo transportno poduzeće.

'Jednog od suvlasnika austrijske tvrtke doveli smo kod stečajnog upravitelja koji ga nije ponudio ni kavom. Tek mu je ležerno rekao da se javi na javno nadmetanje te da onda kupi vozila!', rekao je Gašparović.

A da je tvrtka mogla nastaviti raditi, dokazuju, ističu u Sindikatu vozača, i podaci da je dug prema strateškim dobavljačima bio neznatan. Ini duguju za gorivo 102.430 kuna, a Hrvatskim cestama, prema podacima sindikalista, samo nešto više od dvije tisuće kuna.

Isto tako, Sindikatu nije jasno kako je tvrtka vjerovnicima ostala ukupno dužna oko 400 milijuna kuna, a imala je vrlo malo vlastite imovine jer su gotovo svi kamioni kupljeni na leasing. Zbog toga sumnjaju da su na Pevec transport prebačeni dugovi ostalih društava iz grupacije.

Pokrenutom rasprodajom vozila, a prva dražba je održana prije tjedan dana, ističu sindikalisti, gubi se zadnja šansa za opstanak tvrtke i očuvanje radnih mjesta. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi