JUNCKEROV INVESTICIJSKI PLAN

Nakon Vlade, i EIB dao zeleno svjetlo za dubrovačku Zračnu luku

22.04.2015 u 12:16

Bionic
Reading

Među prvim projektima i poslovima iz takozvanog 'Junckerovog plana', koje su odobrili Europska investicijska banka (EIB) i Europski investicijski fond (EIF), i dubrovačka je Zračna luka Čilipi, priopćeno je u srijedu iz EIB-a

EIB je odobrio kredite u ukupnom iznosu do 300 milijuna eura za projekte za koje se očekuje da će se financirati u okviru inicijative Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), koji će podržati ukupnu investiciju od oko 850 milijuna eura za projekte iz javnog i privatnog sektora.

Osim dubrovačke Zračne luke, projekti koji su od EIB-a dobili zeleno svjetlo su ulaganja u zdravstvena istraživanja u Španjolskoj, izgradnja 14 novih zdravstvenih centara diljem Irske i podrška za industrijske inovacije u Italiji.

Pod inicijativom EFSI-a, za koji se očekuje da će dati ukupno 315 milijardi eura podrške ulaganjima, EIB Grupa će preuzeti rizike u projektima za poticanje većeg ulaganja u privatni i javni sektor.

Podsjetimo, Vlada je 2. travnja donijela odluku o financiranju 220 milijuna eura vrijednog projekta dubrovačke Zračne luke Čilipi, kojom se osigurava financiranje projekta i prije nego što Europska komisija konačno odobri financiranje tog projekta, za koji je lani odobreno da iz javnih sredstava može biti potpomognut s najviše 145 milijuna eura dok preostalih 75 milijuna eura mora osigurati sama Zračna luka. Iz resornog Ministarstva prometa i infrastrukture uvjereni su pak da će projekt uspjeti povući više sredstava od predviđenoga, kroz takozvani Junckerov plan.