ZA ANALIZU STANJA TRI MILIJUNA KUNA

Nakon pola godine kašnjenja konačno kreće clean start

Vlada RH Zoran Milanović

Vlada RH Zoran Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Predsjednik Vlade Zoran Milanović se u intervjuu, koji je za Večernji list dao u državnoj rezidenciji u Hvaru, pohvalio kako je napokon potpisan ugovor s tvrtkama u sklopu projekta Clean start, odnosno dubinske snimke 22 odabrana ministarstva, javnih poduzeća te mirovinskog i zdravstvenog sustava

Dobra vijest ovog projekta je ta da će on građane stajati 'samo' oko tri milijuna kuna; naime prve su najave govorile i o cijeni između četiri i pet milijuna eura. S druge strane, negativno je to što ovaj projekt kasni više od pola godine, a rezultati dubinskog snimanja spomenutih ministarstava i javnih poduzeća biti će poznati tek u listopadu, i to u najboljem slučaju. Upitno je i hoće li uopće biti ikakve koristi od projekta clean start, piše Večernji list

Osim što se s projektom već dulje kasni, sada se pojavilo još jedno pitanje: jesu li dva-tri milijuna kuna uopće dovoljna da se provede ozbiljna analiza u čak 22 državne institucije?

Poznata konzultantska kuća KPMG u travnju je od Vlade tražila 4,75 milijuna kuna samo za jednu grupu institucija – za snimku stanja u zdravstvu, mirovinskom sustavu i socijali. Vlada je za tu grupu institucija postavila limit od maksimalno 750.000 kuna, stoga je upitno koliko kvalitetno može biti dubinsko snimanje i analiza prikupljenih podataka tako velikih sustava u kojima radi više desetaka tisuća ljudi i koji godišnje troše desetke milijardi kuna.

Kako god bilo, rezultati analize stanja u 22 državne institucije koliko god bili duboki ili plitki neće biti relevantni za ovogodišnji proračun, kao ni za ovogodišnje poslovne planove javnih poduzeća koja se nalaze na tom popisu poput HŽ-a, HEP-a, Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi