NIZ PREUZIMANJA

Nakon Hilton Imperiala, Adris želi i ACI

16.09.2014 u 12:42

Bionic
Reading

Nakon preuzimanja Croatia osiguranja i dubrovačkog hotela Hilton Imperial Adris grupa želi preuzeti i ACI, najveći sustav marina u Hrvatskoj

'Točno je da Adris u svojoj strategiji razmatra ulaganje u ACI, to više što je posrijedi posao koji je podudaran Adrisovim ulaganjima u turizam i zdravu hranu', odgovorili su iz Adrisa na upit Zagrebačke burze, potvrđujući informaciju objavljenu u medijima.

O interesu za preuzimanje ACI-ja progovorio je u petak prvi čovjek Adrisa Ante Vlahović prilikom potpisivanja ugovora kojim je rovinjska turistička kompanija postala vlasnikom 81,6 posto hotela Hilton Imperial.

Na prošlotjednoj sjednici Vlade bilo je riječi o traženju strateškog partnera, a premijer Milanović naglasio je da postoji velik interes za dokapitalizaciju ACI-ja kao najvećeg sustava marina u Hrvatskoj u većinskom državnom vlasništvu.

Istaknuto je da je ACI tvrtka od strateškog državnog interesa te da proces njezine privatizacije i dokapitalizacije neće proći bez potpunog nadzora javnosti i da će se tražiti nabolje rješenje za državni proračun i hrvatski turizam.

Za ulaganje u ACI već su iskazali interes domaći mirovinski fondovi i turska Dogus grupa. Turska kompanija, koja je u Hrvatskoj uložila u tri marine izvan sustava ACI-ja, a u ACI-ju od travnja ove godine ima vlasnički udjel od 10,86 posto, želi postati strateški partner uz suglasnost države. U protivnom, spremna je prodati svoj udjel u ACI-ju.

No, prema dobro upućenim izvorima tportala privatizaciju ACI-ja ne treba očekivati prije prvog kvartala iduće godine zbog neriješenih zemljišno-knjižnih pitanja u slučaju većine marina. Zbog tog problema ne može se naime brzo očekivati 'velika' privatizacija državne nautičke tvrtke.