QATARENERGY i sinopec

Najveći svjetski izvoznik LNG-ja Katar s Kinom dogovorio isporuku ukapljenog plina do sredine stoljeća

21.11.2022 u 13:58

Bionic
Reading

Katarski proizvođač plina QatarEnergy potpisao je s kineskim Sinopecom 27-godišnji ugovor o isporuci ukapljenog plina, istaknuvši važnost dugoročnih ugovora u uvjetima nestabilnosti na tržištu

Utrka za LNG-om intenzivirala se od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači, a potražnjom prednjači Europa koja pokušava zamijeniti ruski plin, s dosadašnjim udjelom u uvozu od gotovo 40 posto. Katar je najveći izvoznik ukapljenog plina u svijetu, a u ponedjeljak je s kineskom naftnom tvrtkom Sinopec sklopio dugogodišnji ugovor o isporuci.

"Danas je važna prekretnica za prvi ugovor o kupoprodaji za projekt North Field East, (težak) četiri milijuna tona, s kineskim Sinopecom na razdoblje od 27 godina”, rekao je čelnik QatarEnergyja Saad al-Kaabi za Reuters u Dohi netom prije potpisivanja ugovora.

"Vrlo smo sretni zbog dogovora sa Sinopecom jer smo u prošlosti imali dugoročan odnos, koji je sada podignut na nove, više razine jer sad imamo kupoprodajni ugovor koji će trajati do sredine stoljeća", dodao je. "To znači da se dugoročni poslovi sklapaju i da su važni i za prodavatelja i za kupca", naglasio je al-Kaabi.

"Mišljenja sam da je nestabilnost u posljednje vrijeme natjerala kupce da shvate važnost osiguranja dugoročne opskrbe", rekao je šef katarske kompanije, dodavši da pregovaraju i s drugim kupcima u Kini i Europi koji žele zajamčiti sigurnost opskrbe.

Mehanizam određivanja cijene bit će sličan kao u dosadašnjim ugovorima koji su bili vezani za cijenu nafte, napomenuo je. "U poslovima s Azijom cijenu vežemo za naftu. Tako smo radili do sada, a taj ćemo mehanizam koristiti i u budućnosti", izjavio je čelnik katarske kompanije koja je preuzela obavezu transporta i isporuke plina.

Sjeverno polje dio je najvećeg plinskog polja na svijetu koje Katar dijeli s Iranom. Iranci svoj dio nazivaju Južni Pars, podsjeća Reuters. QatarEnergy ove je godine potpisao pet ugovora za North Field East, prvi i veći dio projekta proširenja Sjevernog polja u dvije etape.

Projekt uključuje i šest pogona za proizvodnju LNG-a čime će se godišnji katarski kapacitet za ukapljivanje povećati sa sadašnjih 77 milijuna na 126 milijuna tona do 2027. godine. Nakon toga kompanija je potpisala ugovore s tri partnera i za North Field South, drugu fazu proširenja. Iz kineskog Sinopeca potvrdili su da su u ponedjeljak potpisali prvi ugovor o nabavi vezan za North Field East.