TRŽIŠTE KAPITALA

Najveći pad CROBEX-a od lipnja

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala u četvrtak je svjedočilo padu dioničkih indeksa, nakon što se zadnjih desetak dana trgovalo bez nekog jasnog trenda. Indeks CROBEX je pao 1,12 posto, što je njegov najveći pad od lipnja, dok je istovremeno uži indeks CROBEX10 zabilježio umjereniju korekciju od 0,55 posto

Od sektorskih indeksa, najviše se na udaru našao indeks transportnog sektora koji je potonuo 4,7 posto, kao posljedica pada vozarina na tržištu rasutih tereta. Ukupan dionički promet je iznosio oko 8,8 milijuna kuna, što je znatno manje nego zadnja dva trgovinska dana, ali u prvom redu zbog nedostatka većih blok transakcija koje su ipak obilježile trgovanje u utorak i srijedu.

Najlikvidnije izdanje je bila dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na 1,8 milijuna kuna prometa kliznula 0,15 posto. Iznad milijun kuna prometa imale su samo još dionice Valamar Riviere i Zagrebačke banke, koje su pri tome zabilježile cjenovne padove od 1,4 posto i 4,4 posto. Po prometu slijedi dionica Kraša, međutim s tek nešto iznad pola milijuna kuna prometa, koja je pri tome stagnirala cijenom na 540 kuna.

Gubitnik dana je dionica Atlantska plovidba koja je potonula gotovo 13 posto, usprkos objavi kako su članovi uprave kupovali dionice kompanije. Loš dan su imale i dionice drugih brodara, u prvom redu Jadroplova i Uljanik plovidbe koje su izgubile na vrijednosti 10 posto i 4,4 posto.

Na strani dobitnika se izdvajaju dionice Magme, Excelsa nekretnina i Čakovečkih mlinova koje su porasle redom 10 posto, 4,2 posto i 3,6 posto, međutim na prometima od oko 25 tisuća kuna.

Dobitnik dana      Magma      10,00%      0,33

Gubitnik dana      Atlantska plovidba      -12,9%      269,97

Crobex
      -1,12%      1.963,53

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE