MOJ POSAO:

Najtraženija zanimanja u 2015.: Konobar, prodavač i programer

04.01.2016 u 13:47

Bionic
Reading

Prema godišnjem izvještaju o tržištu rada portala MojPosao, najtraženija zanimanja u 2015. bila su: Konobar, prodavač, programer, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, knjigovođa, administrator, vozač kamiona te komercijalist

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2015. objavljeno je ukupno 59 posto oglasa za rad na neodređeno, što je gotovo isto kao i u 2014., kada se u 58 posto oglasa nudio rad na neodređeno.

Ugovor na određeno se u protekloj nudio u 51 posto oglasa dok su se honorarni djelatnici tražili u šest posto oglasa, a tri posto oglasa se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanje više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

S druge strane, 54 posto tražitelja posla bilo je zainteresirano za stalni posao, a trećina ih je bila zainteresirana i za rad na određeno (32 posto). Za honorarni posao bilo je zainteresirano 13 posto tražitelja posla, a za sezonski njih 11 posto.

Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

Nedostaje visokoobrazovanog kadra

Direktor portala MojPosao Igor Žonja komentirao je situaciju na tržištu rada: 'Primjećujemo pozitivna kretanja na tržištu rada, a ponuda oglasa je značajno veća nego što bi se to moglo zaključiti iz godišnjeg rasta BDP-a. Jedan dio se odnosi na fluktuaciju i iznimno velik rast ponude iz inozemstva.'

Žonja pojašnjava kako ponuda srednje stručne spreme odgovara potražnji, no još uvijek postoji puno veća potreba za višom i visokom stručnom spremom. Jasno postoje nerazmjeri u slučaju pojedinih zanimanja. Najtraženija zanimanja sa srednjom stručnom spremom su ostala ista, a u slučaju visoke stručne spreme ekonomisti su na prvom mjestu te se pojavila povećana potreba za građevinskim inženjerima.

Najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom

Tijekom 2015. poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 50 posto oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj.

S druge strane, 56 posto posloprimaca je u svojim životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

Zaposlenike s višom stručnom spremom tražilo se u 21 posto oglasa dok je isti stupanj obrazovanja u svojim životopisima navelo sedam posto tražitelja posla.

U 34 posto oglasa kao uvjet je bila navedena visoka stručna sprema, a isto je u svojim životopisima navelo 17 posto tražitelja posla.

Najčešći uvjeti u oglasu: Napredni engleski i radno iskustvo od 2 godine i 6 mjeseci

Poznavanje stranih jezika tražilo se u 49 posto oglasa. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (54 posto oglasa), a osnovno poznavanje engleskog jezika tražilo se u 19 posto oglasa. Ostali jezici su manje zastupljeni.

Najviše posloprimaca u svojim životopisima navodi napredno poznavanje engleskog jezika (38 posto) dok ih 23 posto navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 19 posto tražitelja posla.

Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – 22 posto posloprimaca navodi osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski, čije temelje poznaje 10 posto tražitelja posla.

U trećini oglasa (31 posto) tražilo se poznavanje rada na računalu, i to većinom poznavanje rada u Wordu i Excelu. U polovici oglasa tražilo se radno iskustvo (52 posto) i to prosječno dvije godine i šest mjeseci.

Značajan porast broja oglasa u inozemstvu
Tijekom 2015. poslodavci su objavili gotovo 1000 oglasa za poslove u inozemstvu. U odnosu na 2014. to je rast od čak 88 posto. Najviše oglasa u inozemstvu objavljeno je za Njemačku, Mađarsku i Austriju.