POSLOVANJE U 2023.

Najjači domaći građevinar ostvario povijesni rezultat, ali i ostatak sektora pamtit će prošlu godinu

30.05.2024 u 15:43

Bionic
Reading

Prošlu će godinu građevinske tvrtke pamtiti po dobrome. Tržišni lider, zagrebački Kamgrad, ostvario je povijesno najveći prihod, a osjetan rast prometa zabilježili su i svi njegovi glavni takmaci

Kamgrad je prošlu godinu završio s 264,65 milijuna eura prihoda, što je rast od 35,94 posto u odnosu na godinu prije. Tvrtki Dragutina Kamenskog snažno je porasla i dobit, na 22,53 milijuna eura.

Iz financijskog izvješća vidljivo je da je Kamgrad lani izveo podjednako poslova za privatne i javne naručitelje. Svi projekti odrađeni su u Hrvatskoj.

Tvrtka je prije nekoliko godina radila značajne poslove i u Njemačkoj, ali uprava sad razmatra zatvaranje njemačke firme kćeri jer već dulje vrijeme miruje. Isto tako, više nemaju operacija ni u Švedskoj, u kojoj su prije dvije godine izgradili stambeni kompleks u Göteborgu.

Kamgradu za vratom diše austrijski Strabag. Prošlu godinu, prema podacima Fine, imao je 217 milijuna eura prihoda (+17,73) i zaradu od 13,6 milijuna eura.

U Hrvatskoj je najpoznatiji po velikim infrastrukturnim projektima (autocesta Zagreb-Macelj, dionice autoceste Split-Ploče, pročistač otpadnih voda u Zagrebu itd.).

Da će Austrijanci i u narednim godinama imati snažne poslovne performanse, pokazuju nedavno potpisani ugovori za nove velike poslove. Strabag će biti glavi izvođač radova na dijelu splitske obilaznice, vrijedne 32,72 milijuna eura bez PDV-a, a gradit će i pročišćivač u Divuljama, vrijedan više od 24 milijuna eura.

Na trećem mjestu je križevački Radnik. Lani je imao 165,75 milijuna eura prihoda (+33,72 posto) i 10,28 milijuna eura dobiti. Većinski dioničar tvrtke je Mirko Habijanec, a vodi je više od 25 godina.

Trenutno najveći domaći projekti na kojima tvrtka radi su aglomeracije, trgovački centri, bolnice, hoteli, poslovne zgrade, škole, sportske dvorane i dr. (tridesetak gradilišta).

Među njima se ističe izgradnja logističko-distribucijskog centra za Podravku, vrijednog 48 milijuna eura, što je jedna od najvećih kapitalnih investicija u povijesti prehrambenog diva iz Koprivnice.

Na četvrtom mjestu je Dalekovod. Lani je imao 124,56 milijuna eura prihoda (+ 21,90 posto) i gubitak od 4,66 milijuna eura, što je posljedica financijskog i operativnog restrukturiranja tvrtke.

Dalekovod je najveća firma unutar Dalekovod grupe, koju čini 16 povezanih tvrtki. Glavnina prihoda dolazi od izgradnje dalekovoda u inozemstvu (uglavnom na tržištu Skandinavije) i domaćih projekata izgradnje željezničke infrastrukture.

U 2022. Dalekovod je prošao kroz dokapitalizaciju, u kojoj je skupio 410 milijuna kuna, čime je uspješno okončao predstečajnu nagodbu namirivši sve vjerovnike.

Većinski vlasnik mu je tvrtka Napredna energetska rješenja, čiji su osnivači Končar - Ulaganja i Construction Line Limited. Iza potonje firme stoji Josip Jurčević, poznat kao poslovni partner Pavla Vujnovca, vlasnika Prvog plinarskog društva.

Zagrebački GIP Pionir sa 114,67 milijuna eura prometa (+12,83 posto) drži petu poziciju. U vlasništvu je Ranka Predovića i Daniela Hrnjaka te se ubraja među vodeće građevinske tvrtke na području stanogradnje u Zagrebu.

Osim stanogradnje, GIP Pionir sve je aktivniji i u drugim sektorima. Dio operative angažiran je na rekonstrukciji dijela Sarajevske ceste u Zagrebu, koja će postati avenija, a ujedno novi južni ulaz u metropolu. Posao je vrijedan 12,45 milijuna eura bez PDV-a.