ZDESLAV ŠANTIĆ:

Najbolji prognozer: BDP će pasti i u drugom dijelu godine!

24.09.2012 u 14:50

Bionic
Reading

'Ostajemo pri prognozi o padu BDP-a od dva posto u ovoj godini, a u idućoj očekujemo blagi oporavak od 0,5 posto', naglasio je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke, na konferenciji za novinare na kojoj je iznio kratkoročne prognoze za hrvatsko gospodarstvo

Najprecizniji prognozer, koji je još krajem prošle godine najavio pad BDP-a od dva posto, što se na žalost i ostvaruje, očekuje pad BDP-a i u trećem tromjesečju, iako nešto manji nego u prva dva. 'Turistički rezultati pozitivno će utjecati na gospodarstvo, ali nas neće izvući', rekao je Šantić, iznoseći negativne prognoze i u pogledu novčanih efekata turističke sezone.

'S obzirom na fizičke pokazatelje i inflaciju, realni rast prihoda u turizmu teško je očekivati', smatra glavni ekonomist Splitske banke, koji u četvrtom tromjesečju opet očekuje jači gospodarski pad zbog negativnih trendova u okruženju i dodatnih pritisaka na osobnu potrošnju.

Značajniji oporavak gospodarstva očekuje tek u drugoj polovici iduće godine, nakon ulaska u Europsku uniju.

U takvim okolnostima u iduće dvije godine ne može se očekivati pad nezaposlenosti, koja će po Šantiću ostati na razinama iznad 18 posto.

Što se tiče troškova financiranja, Šantić upozorava da ulaskom u EU neće doći do automatskog smanjivanja kamatnih stopa na kredite. kamatne stope će se postupno smanjivati, ali dinamika će ovisiti o fiskalnoj konsolidaciji i približavanju eurozoni